Asanž pred londonskim sudom u pokušaju da izbjegne izručenje u SAD

Sudski crtež saslušanja Džulijana Asanža u London, 7. septembar, 2020.

Osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž (Julian Assange) izlazi pred londonski sud 7. septembra u nastavku pravne bitke da pokuša izbjeći izručenje u SAD gde bi mogao da dobije kaznu zatvora od 175 godina. Slučaj na sudu u Londonu je bio odgođen zbog mjera zatvaranja i pandemije COVID-19.

Na saslušanju, koje bi trebalo da traje četiri nedelje, sudije će čuti izlaganja američkog pravosuđa koje tvrdi da je Asanž pokušao da angažuje hakere da provale u tajne vladine dosijee.

Američke vlasti su optužile Asanža (49) za zavjeru hakiranja vladinih kompjutera i narušavanja zakona o špijunaži u vezi sa objavljivanjem povjerljivih dokumenata 2010-2011, prenosi agencija Rojters (Reuters).

Asanž je 2010. godine dospio na međunarodne naslovnice kada je Vikiliks objavio američki vojni video koji prikazuje napad helikoptera Apache u Bagdadu iz 2007. godine u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući i dvoje novinara agencije Rojters.

Američki sud prethodno je optužio Asanža po 18 tačaka optužnice, od kojih se 17 tiče špijuniranja. Između ostalog, Asanž je osumnjičen da se zaverio da prikupi tajna diplomatska i vojna dokumenta,

Njegovi advokati kažu da nisu imali dovoljno vremena da prouče novu američku optužnicu.

Tvrde i da je cio proces politički motivisan i da Asanža progone jer je Vikiliks objavio američka dokumenta koja otkrivaju da su SAD bile umješane u ratne zločine i kršenja ljudskih prava.

U junu 2012. godine, suočen sa neposrednom ekstradicijom iz Velike Britanije, potražio je utočište u ekvadorskoj ambasadi. Tamo je proveo sedam godina. Njegova partnerica Stela Moria (Stella Moris) otkrila je ove godine da je rodila dvoje djece dok je Asanž bio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Nakon što mu je Ekvador ukinuo azil, izveden je iz ambasade u aprilu 2019. godine i odslužio je kratku zatvorsku kaznu u Britaniji zbog kršenja uslova garancije.

Asanž i dalje ostaje u zatvoru dok se ne okonča proces u vezi zahtjeva za izručenje SAD.