Dačić: Pregovore sa Prištinom nastavljamo konstruktivno

Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija ima "konstruktivni prilaz" i da će se razgovori sa predstavnicima Prištine nastaviti uprkos tome što je mandat trenutne Vlade Srbije na isteku.

Povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija koji će biti održan 2. septembra u Vašingtonu u organizaciji američke administracije, Dačić je za televiziju Prva rekao da postoji želja specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Ričarda Grenela (Richard Grenell) da se "vuku određeni potezi" i da se sklapa što više dogovora "koji su u suštini ekonomski".

"Ponekad se neko i ljuti na nas što pristajemo da učestvujemo u ovakvim konferencijama", rekao je Dačić i dodao da će posle sastanka u Vašingtonu biti održani i razgovori u Briselu.

Šef srpske diplomatije pozdravio je odluku crnogorskih vlasti o otvaranju granice sa Srbijom i dodao da dve zemlje vekovima imaju "izvanredne odnose" i da se ne sme dozvoliti da granice između njih budu zatvorene.

U Crnu Goru od 15. avgusta mogu će da uđu građani Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije i Severne Makedonije i SAD uz PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata.

Par sati nakon objave ove informacije, članica Kriznog štaba Srbije Darija Kisić Tepavčević je izjavila da prestaju mjere koje se tiču ulaska građana Crne Gore u Srbiju.

SPS u Vladi "ako nas pozove selektor"

Dačić rekao je da je važno da nova Vlada Srbije bude formirana što pre, a da je Socijalistička partija Srbije (SPS) koju predvodi "spremna da ode u opoziciju".

On je naveo da "sa stanovišta, brojki SPS nije neophodan za formiranje vlade, ali da je zarad formiranja što šireg nacionalnog konsenzusa ta stranka neophodna zbog političkog uticaja koji uživa i partija i njeno vođstvo".

"Igrate za reprezentaciju ako vas selektor pozove. Ubeđen sam da ćemo nastaviti zajednički rad koji je u interesu Srbije", rekao je Dačić.