Srbija: Osnovci do četvrtog razreda idu u učionice u septembru

Ilustrativna fotografija

Učenici od prvog do četvrtog razreda u Srbiji će od 1. septembra nastavu pohađati u učionicama, u grupama od najviše 15 đaka, koji će sedeti na minimalnoj udaljenosti od metar i po, odluka je Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, koju je saopštila je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević.

Učenici će dnevno imati najviše četiri školska časa, koji će biti skraćeni na 30 minuta.

Za starije uzraste predviđena je kombinacija on-line i nastave u školskim klupama, saopštila je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je, posle sednice Kriznog štaba, novinarima rekla da mere prevencije daju efekte i da je epidemiološka situacija povoljnija.

Najavila je da će o organizovanju nastave danas, na konferenciji za štampu u 15 sati, javnost detaljnije informisati ministar obrazovanja Mladen Šarčević.

Kisić je rekla da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije koje će da smanje rizik na najmanju moguću meru prenošenja infekcije.

"Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu", dodala je ona.

Blog uživo o korona virusu na Balkanu i u svetu

Kisić je rekla da je maska kao preventivna mera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i usta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati živeti u narednom periodu.

S tim u vezi, ukazala je da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definisane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Rekla je da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.

"Preporučuje se nošenje maske za sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske", dodala je Kisić-Tepavčević.

Navela je i da je plan edukacije u vezi sa korona virusom razrađen proteklih nedelja i da je planirano da se objavi u poslednjoj nedelji avgusta.

"To nije nešto što je ad hoc, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za decu. Nastojaćemo da bude što više vizuelnog sadržaja na mestima na kojima su đaci", rekla je Kisić Tepavčević.