EU zabrinuta dešavanjima u Srbiji, ne smatra da će uticati na dijalog

Ulaz u sedište Evropske komisije u Briselu

Evropska unija (EU) sa velikom zabrinutošću prati dešavanja u Srbiji, naglasila je Ana Pisonero portaprolka EU i istakla da je na vlastima svake države da se bavi procenama rizika zbog zaraze COVID-19.

Ona je izjavila da su okupljanja demokratsko i fundamentalno pravo.

"Bili smo jasni da restriktivne mere ne smeju uticati na fundamentalna prava i slobode", upozorila je Pisonero.

Priznajući da se mora zagarantovati javni red i mir, briselska portparolka je poručila da "korišćenje sile, uvek treba biti umereno i proporcionalno".

Prema zvaničnicima EU, neredi u Srbiji neće uticati na utvrđenu agendu oko dijaloga jer ove dve stvari "nisu povezane".

Okršaji policije i grupa demonstranata u centru Beogradu nastavljeni su u sredu, 8. jula uveče nakon što se nekoliko hiljada ljudi drugo veče zaredom okupilo ispred Skupštine Srbije zbog najave vlasti da će pooštriti epidemiološke mere, ali i zbog reakcije policije tokom protesta na istom mestu dan ranije (7. jula).

Vaš browser nepodržava HTML5

Beograd: Okršaji policije sa demonstrantima

Susreti u Parizu i nastavak dijaloga

U petak 10. jula će se održati samit između Kosova i Srbije koji organizuje francuski predsednik Emanuel Makron zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U nedelju 12 jula, je najavljena runda političkog dijaloga u Briselu kojom će se zvanično obeležiti obnavljanje pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine, nakon skoro dve godine.

Prema rečima protparola EU Petera Stana, status-quo u smislu nenastavka dijaloga je neodrživ stoga susret u nedelju ima posebnu važnost.

"Naš je cilj da obnovimo razgovore i radimo u pravcu postizanja sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa", izjavio je Stano, ponovivši da je ovo glavni preduslov da se realizuju aspiracije obe strane o evropskoj budućnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak, 9. jula otputovao je za Pariz, gde će dan pre video samita Srbija-Kosovo razgovarati sa Makronom.

Samit se održava nedugo nakon objavljivanja optužnice za ratne zločine Specijalizovanog tužilaštva u Hagu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i odloženog sastanka u Beloj kući 27. juna. Dolazak na sastanak koji je organizovao američki izaslanik Ričard Grenel nakon objavljivanja optužnice otkazali su Tali i kosovski premijer Avdulaha Hoti.

Kako je u međuvremenu saopštila Evropska komisija, dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, kada će se uz posredovanje pregovarača Evropske unije Miroslava Lajčaka u Briselu Briselu sastati Vučić i Hoti.

Dijalog Beograda i Prištine u zastoju je od 8. novembra 2018. godine kada su se u Briselu poslednji put sreli predstavnici dve strane.