U Kulen Vakufu preminuo migrant nakon ranjavanja 

Migranti u kampu "Lipa" u blizini Bihaća, 21.04.2020.

Strani državljanin, migrant čiji identitet još uvijek nije utvrđen preminuo je 2. jula u Kulen Vakufu, u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini, od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem, potvrdio je sa Radio Slobodna Evropa Ale Šiljdedić glasnogovornik policije Unsko-sanskog kantona (USK).

"MUP USK-a rano jutros zaprimio je dojavu mještana da je grupa od sedam migranata donijela do pruge u Kulen-Vakufu migranta koji je ranjen u predjelu leđa. Vanjskim pregledom leša na licu mjesta utvrđeno je da su rane nanesene vatrenim oružjem u predjelu leđa i najverovatnije se radi o ranjavanju lovačkom puškom sačmom“, kazao je Šiljdedić.

Kako je dodao, migrant čiji identitet još nije poznat, podlegao je povredama na putu do ambulante u Kulen Vakufu gdje više nije davao znakove života.

Prvi podaci s terena govore kako je riječ o korisnicima usluga prihvatnog kampa na lokalitetu Lipa, koji su pokušavali preći granicu s Republikom Hrvatskom u blizini Kulen Vakufa, navodi Fena.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u kampovima u Unsko-sanskom kantonu, prema podacima IOM-a, trenutno boravi više od 3.500 migranata, od čega ih je najviše u Lipi, oko 1.200. U Migrantskom kampu Bira, smještenom u samom gradu Bihaću, prema podacima IOM-a trenutno boravi više od 600 migranata.