Rouhani: Iran spreman za razgovore ako se SAD izvini

Hasan Rouhani

Iran bi bio otvoren za razgovore sa Sjedinjenim Državama ako se Washington izvini za napuštanje nuklearnog sporazuma iz 2015. i to nadoknadi Teheranu, izjavio je u sredu iranski predsednik Hassan Rouhani, prenosi agencija Rojters.

Američki predsednik Donald Trump povukao se iz pakta između Irana i šest svetskih sila 2018. godine i ponovo uveo sankcije, rekavši da se sporazumom nije učinilo dovoljno za obuzdavanje raketnog programa Teherana i regionalnog uticaja Irana.

"Nemamo problema s razgovorima sa Sjedinjenim Državama, ali samo ako Washington ispunjava svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma, izvini se i to nadoknadi Teheranu gubitke zbog povlačenja iz sporazuma 2015.", rekao je Rouhani u televizijskom govoru.

"Međutim, znamo da su ovi pozivi za razgovore s Teheranom samo riječi i laž", dodao je.

Prema sporazumu iz 2015. godine između Irana i šest svetskih sila - Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država, Teheran je pristao da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za američko podizanje ekonomskih sankcija koje su osakatile gospodarstvo ove zemlje.

No 2018. godine SAD su napustile sporazum i ponovo nametnule niz sankcija Iranu.