Sastanak kod predsjednika Skupštine Crne Gore bez opozicionih partija

Sa predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2018. godine

Lideri opozicionih partija u Crnoj Gori nisu se odazvali pozivu za razgovore o pobojšanju izbornog ambijenta kod predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića.

Sastanku su prisustvovali lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, Liberalne partije (LP)Andrija Popović, Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović i Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović, kao i lideri albanskih partija.

Brajović je nedolazak opozicije okvalifikovao kao “nedostatak odgovornosti”.

“Opozicija je svjesna da nema tog izbornog zakonodavstva koje im može garantovati pobjedu”, rekao je Brajović nakon sastanka u Skupštini.

Sastanak u Skupštini je održan u susret predstojećim parlamentarnim izborima koji su, kako je najavljeno, planirani za jesen.

Sastanak sa predsjednicima parlamentarnih partija Brajović je sazvao u petak, 29.05. 2020. sa ciljem da se otvorenim dijalogom dođe, kako je najavljeno, do konstruktivnih rješenja u cilju poboljšanja izbornog ambijenta u susret predstojećim parlamentarnim izborima.

U Crnoj Gori je u decembru 2019. godine došlo do prekida dijaloga vlasti i opozicije o reformi izbornog zakonodavstva i setu izbornih zakona zbog čega jedan dio opozicionih partija pominje i bojkot izbora kao odgovor.

Iz Brisela su više puta tražili dijalog crnogorske vlasti i opozicije o izbornim reformama.

Sa sastanka parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje 26. februara 2020. godine, zajednički je poručeno da se politički dijalog odvija u Skupštini Crne Gore, da politički bojkot nije rješenje. Sve opozicione poslanike su pozvani da učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima, koji će se održati najkasnije do novembra 2020. godine.