Kurti i Lajčak razgovarali o dijalogu Kosova i Srbije

Premijer Kosova na dužnosti Albin Kurti

Premijer Kosova na dužnosti Albin Kurti razgovarao je telefonom sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je početkom aprila imenovan na tu funkciju.

Kurti je ponovio svoju opredijeljenost za dijalog s načelima, dobro pripremljen sadržaj sporazuma, a od koga će najveću korist imati građani, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako se Kurti zahvalio Lajčaku jer je protiv ideje o razmjeni teritorija "koja nema regionalnu podršku".

Inače, pitanje eventualne korekcije granica između Srbije i Kosova, koliko je poznato, nije nikada bilo na pregovaračkom stolu, kako u pregovorima koje vodi EU, tako ni u razgovorima uz posredovanje predstavnika SAD.

Lajčak je na svom Twitter profilu i napisao da je imao veoma dobar razgovor Kurtijem.

Naveo je da su razgovarali telefonom o napretku postignutom u sprječavanju širenja korona virusa i trenutnoj političkoj situaciji i mogućem razvoju događaja.

Dodao je da su teme razgovora bile i "očekivanja za nastavak dijaloga sa stvarnom evropskom perspektivom i potreba za liberalizacijom viznog režima".

U vezi liberalizacije viznog režima, Kurti je tražio da EU što prije donese odluku za građane Kosova.

Dijalog između Kosova i Srbije obustavljen je od kraja 2018. godine, kada je Vlada Kosova, tada predvođena Ramušem Haradinajem, uvela stopostotne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Srbija je odbila da se vrati za pregovarački sto bez ukidanja taksi.

Vlada Kosova je 1. aprila ove godine ukinula taksu od 100% i uvela mjeru reciprociteta sa Srbijom. Tu odluku je pozdravila EU, ali ne Sjedinjene Države koje su od zvanične Prištine zatražile da ukine taksu, ali bez uspostavljanja načela reciprociteta.