Merkel: Čvrsti dokazi o ruskom sajber napadu na nemački parlament

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da postoje “čvrsti dokazi" o umešanosti “ruskih snaga” u sajber napad 2015. godine na nemački parlament u kome su navodno ukradeni i dokumenti iz njene kancelarije.

Nemački dnevni liste Zidojče Cajtung (Sueddeutsche Zeitung) objavio je prošle sedmice da je federalno tužilaštvo u Berlinu podgilo nalog za hapšenje, kako se navodi, agenta ruskve vojne obaveštajne službe (GRU) koji je identifikovan kao Dmitrij Badin. Njega traže i američke vlasti.

List Šprigl (Der Spiegel) je objavio 8. maja da je među dokumentima, koji su bili na udaru sajber napada, bila i korespondencija Angele Merkel iz njene kancelarije u parlamentu.

Tužioci nisu potvrdili pisanje nemačkih medija.

Međutim, Merkelova je u sredu na pitanje poslanika o krađi iz njene kancelarije rekla: “Imam utisak da su uzeli relativno neselektivno sve što su mogli”.

Ona je kazala da je zadovoljna da je istraga dovela do toga su tužioci stavili konkretna lica na listu traženih, dodajući da veoma ozbiljno doživljava ovu situaciju.

“Mogu da kažem iskreno da me ovo boli. S jedne strane, svaki dan radim na poboljšanju odnosa sa Rusijom. Sa druge, kada vidite da postoje takvi dokazi da su ruske snage umešane u to na ovakva način, to stvara tenzije,” izjavila je nemačka kancelarka.

Ruski zvaničnici su negirali da su njihove službe na bilo koji način umešane u pomenuti napad, kao i u predsedničke izbore u SAD 2016. ili sličnu akciju u bilo kojoj drugoj zemlji.

Merkel je kazala da nemačka istraga nije promenila njenu ocenu ruske taktike “hibridnog rata, koji podrazumeva sajber napade, pokušaj dezorijentacije i iskrivljavanja činjenica”.

Ona je dodala da postoje važni razlozi za očuvanje dobrih odnosa sa Rusijom, ali “ovo prirodno ne olakšava te napore”.

Merkel je okarakterisala sajber napad kao “nečuven” dodajući da Nemačka zadržava “pravo da preduzme mere, uključujući protiv Rusije”.