Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saradnici Merkelove na udaru ruskih hakera


Jedna od najbližih saradnica nemačke kancelarke Angele Merkel izjavila je da je njen vebsajt bio izložen hiljadama sajber napada – od toga je većina došla sa ruskih IP adresa, javlja Rojters.

Julija Klokner, potpredsednica Hrišćansko demokratske unije (CDU) Angele Merkel, kazala je u ponedeljak da je njen Internet sajt bio napadnut tri hiljade puta u nedelju pre TV duela nemačke kancelarke i lidera Socijaldemokratske partije Martina Šulca.

I štab CDU u saveznoj državi Rajna-Palatinat, na čijem je čelu Klokner, bio je izložen “masovnim napadima” uoči debate.

Nemačke obaveštajne službe i vladini zvaničnici često su izražavali zabrinutost da Moskva nastoji da se umeša u parlamentarne izbore 24. septembra na kojima se očekuje da Merkelova osvoji četvrti mandat.

Hans-Georg Masen, šef nemačke obaveštajne službe zadužene za domaću bezbednost (BfV) izjavio je u julu da sumnja da bi ruski predsednik Vladimir Putin više voleo da neko drugi bude izabran za kancelara umesto Angele Merkel.

Njena vlada podržava sankcije Rusiji zbog aneksije Krima i mešanja u zbivanja u Ukrajini, zbog čega su odnosi Berlina i Moskve zategnuti iako je Nemačka veoma zavisna od uvoza ruskog gasa, podseća Rojters.

Nemačke vlasti su optužile rusku hakersku grupu APT 28 povezanu sa Kremljom, za sajber napade na državne institucije, političke partije i nevladine organizacije u leto 2015.

Rusija negira da se meša u izbore u drugim zemljama.

Tajson Barker, programski direktor Instituta Aspen u Berlinu smatra da hakeri traže najslabije tačke.

“Glavna bitka u ovom hibridnom ratu – u SAD i Nemačkoj – verovatno će se nastaviti u saveznim državama, ne u Berlinu ili u Vašingtonu. Pogrešili su oni koji su smatrali da će ruska obaveštajna služba ostati po strani”, smatra Barker.

XS
SM
MD
LG