Srbija i Francuska potpisale sporazum o donaciji za beogradski metro

Ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović i ambasador Francuske u Beogradu Žan-Luj Falkoni na potpisivanju sporazuma 12. maja

Sporazum o donaciji 8,3 miliona evra za realizaciju projekta beogradskog metroa potpisali su u Beogradu ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni i ministarke građevinarstva i za evropske integracije Srbije, Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović.

Ambasador Falkoni istakao da je beogradski metro u centru ekonomskih odnosa Srbije i Francuske i da je potpisivanje sporazuma "značajna i konkretna etapa za taj ozbiljan i dugogodišnji projekat", navodi se u saopštenju ministarstva građevinarstva.

"Francuska je posvećena tome da podrži Srbiju u ovom projektu. Verujem da francuska ekspertiza u realizaciji složenih projekata u transportnom sektoru daje sigurnost u uspeh ovog važnog infrastrukturnog projekta", izjavio je Falkoni.

Ministarka Mihajlović je izjavila da su procene da će beogradski metro koštati između 4,5 i 5,5 milijardi evra, te da će to biti „najveći i najteži infrastrukturni projekat“,dva i po puta veće vrednosti od brze pruge Beograd-Budimpešta (dve milijarde evra) koja se upravo gradi.

"Krećemo u izradu studije izvodljivosti, idejnog rešenja i studije procene uticaja na životnu sredinu. Više nema nazad. Na osnovu toga, dobićemo jasne smernice kako će izgledati prva linija metroa i pripremu za sledeću fazu, a to je početak izgradnje", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da Srbija nijednog trenutka nije stala u pripremi ovog infrastrukturnog projekta, te da pregovara i s Vladom Francuske, i s kineskim partnerima o načinu realizacije.

Ministarka Joksimović istakla je da razvojna saradnja s Francuskom pokazuje da ta država prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog kandidata za ulazak u Evropsku uniju, te da je važno što za strateškog partnera u više infrastrukturnih projekata Srbija ima Francusku.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, rekao je da su procene da će se trećina Beograđana voziti metroom.