Počela nastava u nižim razredima osnovnih škola u Hrvatskoj

Učionice su u Hrvatskoj bile prazne od sredine ožujka 2020. godine

Osnovne škole, za učenike od prvog do četvrtog razreda, i vrtići širom Hrvatske, od jutros, ponovo su otvoreni, u sklopu trećeg vala popuštanja protuepidemijskih mjera zaštite od koronavirusa.

U školske klupe se pak nisu vratili svi mališani, nego samo oni čiji roditelji su odlučili pustiti svoje dijete u školu i potpisati posebnu izjavu.

Opozicija i obrazovni sindikati kritizirali su ovu odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u Ministarstvu kažu da su ravnatelji i učitelji odgovarali roditelje da pošalju u ponedjeljak djecu u školu.

Prosvjetari odbijaju te optužbe i ponavljaju da je i sam Hrvatski zavod za javno zdravstvo u svojim naputcima kazao kako djeca trebaju doći u školu ako nema neke druge mogućnosti.

Nema cjelovitih podataka o odazivu, ali, na primer, u Zagrebu je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić najavio kako se očekuje 19 posto djece u vrtićima i 5 posto učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

To znači da bi u zagrebačkim školama moglo biti do tisuću osnovnoškolaca.

U Splitu će u školu doći svega 129 učenika. Od toga je 47 učenika u produženom boravku, a najviše ih je u OŠ Žnjan – Pazdigrad, 28.

U polovici splitskih škola, njih 14, u ponedjeljak nijedno dijete neće krenuti na nastavu u školsku zgradu.

Srodan slab odaziv najavljen je i drugdje u Hrvatskoj, pa se ukupno ne očekuje više od nekoliko tisuća osnovnoškolaca, odnosno oko 3 posto od ukupnog broja.

Nastav uz mere zaštite

U provođenju nastava treba se pridržavati uputa epidemiologa - djeca odmah na ulazu trebaju dezinficirati ruke, gde će ih dočekati učitelj ili učiteljica, te ih povesti prema učionici u kojoj će biti smješteni.

Ispred učionice će se preobuti i odložiti cipele u ormariće, a potom ući u razred i sjesti za stol na kojemu će pisati njihovo ime.

Svaki učenik će biti sam u klupi, dva metra udaljenoj od najbližeg prijatelja iz razreda.

Hrvatska ušla u drugu fazu popuštanja mjera

Najviše ih smije biti 9 u razredu te nema zvona već će svaki razred imati odmor u različito vrijeme.

Svaki razred ima zasebnu kupaonicu, a u školu ne smije ući nitko osim zaposlenika i učenika, pa čak ni roditelji.

Problem škola oštećenih u zemljotresu

Posebni je problem u Zagrebu, gdje su brojne škole oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine, i za učenike nižih razreda iz oštećenih škola nastava je organizirana u neoštećenim školama.

Iako je bilo najavljeno da će zagrebački javni prijevoznik za njih organizirati besplatni prijevoz, roditelji ove djece su ipak na kraju sami morali dovesti svoju djecu do škola.

Prema odluci gradskih vlasti za njih neće biti nastave, već će nastavu pratili online.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odmah je upozorilo da Zagreb nije ovlašten za donošenje takvih odluka i da se nastava mora održavati.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan prozvala je resornu ministricu da je izvršila prebacivanje odgovornosti sa sebe, i to „u tri faze“.

Prvo je prebacila odgovornost na roditelje koji su trebali donijeti odluku o povratku svoje djece na nastavku, potom na Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je izdao upute te na ravnatelje koji 'moraju odabrati devet djece', a naposljetku i na osnivače škola, sindikate te struku s optužbama da odgovaraju učenike od odlaska u školu, kao da je sramota boriti se za sigurne uvjete u školama.

Nastava u hrvatskim osnovnim i srednjim školama prekinuta je 16. ožujka 2020. godine zbog opasnosti od korona virusa i organizirana je online i preko Hrvatske televizije.