Dostupni linkovi

Hrvatska ušla u drugu fazu popuštanja mjera


Zagreb, svibanj 2020
Zagreb, svibanj 2020

Hrvatska je u ponedjeljak ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera - postupno reaktiviranje, odnosno "vraćanje u normalu" zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

U sklopu reaktiviranja zdravstvenog sustava, ponovno će se pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima. Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila tako da vrijeme boravka u bolnicama bude što kraće .

Također će se osnažiti usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u čekaonicama. Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom, najavljeno je.

Od ponedjeljka ujutro započele su sa radom usluge u kojima se ostvaruje bliski kontakt s korisnicima – kozmetički saloni, brijači, frizeri, pedikeri, saloni za masažu, saloni za tetoviranje i slično.

Prva faza popuštanja mjera u Hrvatskoj krenula je 27. travnja, kad je omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Od tada su ponovno pokrenute gradske i prigradske i brzobrodske linije, a otvorene su i knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare.

U trećoj fazi popuštanja mjera, koja bi trebala krenuti od 11. svibnja, omogućava se okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti te rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

Omogućava se i rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti mogu na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te na praksu u malim grupama.

Predviđeno je i uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza te otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima bili bi otvoreni samo za korisnike usluga smještaja, otvorili bi se nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširile mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

U Hrvatskoj je do 4. svibnja registrirano 2.096 zaraženih korona virusom, a preminulo je 79 osoba.

XS
SM
MD
LG