RSF: Sljedeće desetljeće odlučujuće za slobodu medija

Medijske ekipe na konferenciji u Mostaru o situaciji s korona virusom, 1. april

Sljedećih deset godina bit će "odlučujuće desetljeće" za slobodu medija u svijetu, saopćila je međunarodna organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres, RSF).

Pandemija korona virusa prolazi i pojačava mnoge krize koje ugrožavaju pravo na slobodno izvještavanje, nezavisne i pouzdane informacije, navodi se u godišnjem izvještaju o situaciji u medijima u svijetu.

"Kako će izgledati sloboda informiranja, pluralizam i pouzdanost 2030? Odgovor na to pitanje utvrđuje se danas", smatra generalni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Postoji jasna povezanost između suzbijanja slobode medija kao odgovora na pandemiju korona virusa i rangiranja država na listi RSF-a.

Kako navodi ova organizacija, i Kina koja je na 177. mjestu i Iran koji je na 173. cenzurirali su u značajnim razmjerama epidemije korona virusa u svojim zemljama. U Europi, mađarski premijer Viktor Orban donio je "korona virus zakon" koji uvodi kazne do pet godina zatvora zbog lažnih informacija.

To je, prema ocjeni RSF-a, potpuno nesrazmjerna i prisilna mjera. Mađarska je na 89. mjestu rang liste RSF-a.

Najbolje rangirana je Norveška, na prvom mjestu četiri godine zaredom, dok posljednja mjesto zauzima Sjeverna Koreja.

Kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, najbolje je plasirana Slovenija (32. mjesto, prošle godine bila je 34.), a zatim Rumunjska koja je pala za jedno mjesto na 47. poziciju.

Bosna i Hercegovina se popela za čak pet mesta na rang listi i sada je 58. Odmah iza nje, na 59. mjestu, je Hrvatska koja je također za pet mjesta skočila na rang listi Reportera bez granica.

Kosovo se popelo sa 75. na 70. mjesto rang liste, a Albanija pala za dvije pozicije, na 84. mjesto.

Sjeverna Makedonija je 92, s tim što je to skok za tri pozicije u odnosu na prethodnu godinu. Odmah iza nje, na 93. mjestu, je Srbija koja je pala za tri pozicije, dok je Crna Gora na 105. mjestu (pad za jednu poziciju).

RSF od 2002. godine objavljuje rang listu 180 zemalja.