WHO: Ništa nije sakriveno od zemalja članica

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je tokom konferencije za medije u ponedjeljak kako u odgovoru na korona virus ništa nije ‘sakriveno’ od Sjedinjenih Država.


Komentari izgleda dolaze kao odgvor na kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog načina na koji WHO rukovodi u vrijeme pandemije, optužujući ih da promovišu kineske ‘dezinformacije’ i suspenzijom finansiranja prošli mjesec.

Oko petnaest članova osoblja američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) priključili su se Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u januaru.

“Imamo i članove CDC-a, što znači da ništa nije skriveno od SAD još od prvog dana”, rekao je Tedros Adhanon Gebreyesus,generallni direktor WHO-a.

“Sve zemlje su odmah dobile informacije”, dodao je Tedros.

On je dodao da podjele između ljudi i stranaka dodatno ‘raspaljuju pandemiju’ ali nije dao više detalja.

Iz WHO su naručili 30 miliona testova za dijagnosticiranje korona virusa u periodu od četiri mjeseca, rekao je Tedros. Također je dodao da će isporučiti 180 miliona hirurških maski u aprilu i maju, kao i 54 miliona maski za lice i tri miliona zaštitnih naočala.

Više od 600 bolnica sada je spremno da priključi pacijente na ‘Solidarity trial’ testiranja tableta protiv korona virusa, saopštio je generalni direktor WHO-a. 'Solidarity trial' predstavlja testiranja na lijekove koja se rade u više zemalja u sklopu saranje Svjetske zdravstvene organizacije.