U Republici Srpskoj 11 novih slučajeva virusa

Uzimanje brisa za testiranje na prisustvo korona virusa, ilustrativna fotografija

U posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 171 laboratorijskog uzorka, a novi virus korona potvrđen je kod još 11 osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je o pet osoba muškog i šest ženskog pola, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite ovog bh. entiteta.

Trenutno, novi korona virus u Republici Srpskoj je potvrđen kod ukupno 545 osoba, 17 osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane virusom, dok su 262 osobe oporavljene od COVID-19.

Kako se navodi u saopštenju, u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske ukupno se liječi 97 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovano je 34 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji osam pacijenata.

Kod osam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) su tri pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 43 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je četvoro pacijenata sa COVID-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu pet i u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru dva pacijenta.

U Republici Srpskoj do sada su na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirane 7.872 osobe, pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.209 osoba, a nadzor je završen kod 19.854 osobe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog korona virusa.