SPC privremeno obustavlja litije u Crnoj Gori

Slika sa ranije litije, 8. mart 2020.

Zbog prijeteće epidemije korona virusa Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori privremeno obustavlja litije koje se organizuju četvrtkom i nedjeljom, potvrđeno je iz Mitropolije.

Navode i da će ispoštovati odluku nadležnih organa o zabrani javnih okupljanja.

“Mitropolija će do prestanka tih mjera privremeno obustaviti održavanje litija četvrtkom i nedjeljom. O daljim koracima vjernici i javnost će biti blagovremeno obaviješteni” naveli su iz MCP.

Podsjetimo, Mitropolija crnogorsko primorska SPC je sinoć ( četvrtak 12. marta) organizovala litije u crnogorskim gradovima u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti za koji crkva tvrdi da predstavlja „otimanje crkvene imovine“.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Inače, SPC je dva puta sedmično organizovala litije na kojima su hiljade vjernika od države tražili da povuče zakon, odnosno sporne odredbe zakona kojima je predviđeno da se državi vrate svi vjerski objekti koji su bili imovina Crne Gore prije 1918. godine, a "za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica".

Takođe, za SPC je sporno i pitanje registracije te vjerske zajednice u Crnoj Gori.

Ranije su ekspertski timovi Vlade Crne Gore i SPC u Crnoj Gori održali iza zatvorenih vrata u Podgorici prvi sastanak na ekspertskom nivou.

Obje strane su dogovorile novi dijalog za 18. mart.