Oružane snage BiH: Sankcije zbog pjevanja nacionalističke pjesme

Ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH okarakterisan je kao teža povreda vojne discipline

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) koji su se našli na video snimku na kojem pjevaju nacionalističke pjesme identifikovani su, te je pokrenut postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti, saopšteno je iz Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Sporni snimak pojavio se protekle sedmice, na društvenim mrežama i web portalima,a na njemu se vide pripadnici Oružanih snaga BiH koji u službenim uniformama u ugostiteljskom objektu nadomak banjalučke kasarne Kozara, pjevaju nacionalističke pjesme.

„Pripadnici Oružanih snaga BiH koji se nalaze na spornom videu grubo su povrijedili Zakon o službi i Etički kodeks ponašanja profesionalnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, a koji utvrđuju osnovne etičke i profesionalne standarde ponašanja kojih su se dužni pridržavati sva vojna lica na službi u MO BiH i OS BiH“, navedeno je u saopštenju.

Ponašanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine okarakterisan je kao teža povreda vojne discipline kojom je nanesena ogromna šteta ugledu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

„Takođe će biti ispitano da li postoje i elementi krivične odgovornosti koji se odnose na izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“ stoji u saopštenju Zajedničkog štaba oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Oružane snage BiH navele su i kako će poduzeti sve neophodne mjere za sankcionisanje svih odgovornih profesionalnih vojnih lica te dodatno pojačati kontrolu i nadzor za poštivanje svih elemenata vojne discipline u svim jedinicama i komandama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga organizovaće sastanak sa najodgovornijim u lancu komandovanja te da će svi biti upoznati sa mjerama i radnjama koje će biti poduzete u cilju sprječavanja ovakvih i sličnih dešavanja.