EEAS pozdravlja Kurtijevu odluku o ukidanju carina

Albin Kurti

Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pozdravlja odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) koji je 27. veljače najavio da će Kosovo ukinuti carine na uvoz sirovinskih proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Pozdravljamo ovu najavu kao prvi korak i radujemo se što ćemo vidjeti više detalja", rečeno je u priopćenju.

Ovaj korak bi mogao imati pozitivan učinak na obnavljanje regionalne trgovine i ponudio bi otvaranje nastavka dijaloga Beograda i Prištine, uz potporu Europske unije (EU), ocijenjeno je.

"Previše vremena je izgubljeno. Povjerenje treba hitno obnoviti. Srbija i Kosovo moraju stvoriti okruženje pogodno za nastavak dijaloga, u obostranu korist. Visoki predstavnik / potpredsjednik Josep Borrell spreman je igrati ulogu posrednika dijaloga u ime EU", zaključeno je u priopćenju.

Kurti je na novinskoj konferenciji u Prištini rekao da će Vlada Kosova 15. ožujka ukinuti carine od 100 posto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Carine će biti u potpunosti ukinute 1. travnja, na period od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja neovisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom.

Posebni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell (Ričard Grenel) je odbio Kurtijevu ideju, istakavši da Sjedinjene Države "ne podržavaju polovične mjere" te je zatražio potpuno ukidanje carina.

Kurti je također istakao da bi EU trebalo visoko ocijeniti odluku kosovske strane o ukidanju carina i Kosovu zauzvrat ponuditi liberalizaciju viznog režima prije summita u Zagrebu 7. svibnja 2020.

Upitan da li se EU koordinira sa SAD-om kada je u pitanju dijalog između Prištine i Beograda, budući da su o carinama Bruxelles i Washigton izašli s različitim stajalištima, glasnogovornik šefa europske diplomacije Josepha Borella (Žozep Borelj), Peter Stano, poručio je da je isljučivo u nadležnosti EU da pomogne dijalog.

"Na osnovu međunarodnih odluka, povijesno gledano, EU je jedini akter koji je zadužen olakšati dijalog između Prištine i Beograda. EU je bila uključena od samog početka, kada su razgovore počeli, u ožujku 2011. godine, a njih od samog početka pomaže visoki predstavnik. Ima samo jednog facilitatora za dijalog, a to je predstavnik EU", poručio je Stano.

Stano je objasnio da se izjašnjavanja EU formuliraju i osnivaju na politikama EU i partnera.

"Izjava EU je veoma jasna. Mi smo rekli da je najava premijera Kurtija veoma važan prvi korak u obnavljanju povjerenja za obnavljanje dijaloga. Dijalog se ne nastavlja, proces je u zastoju, a status quo je neodrživ. To se mora promijeniti i mi ovo vidimo kao dobar prvi korak, ako se adekvatno primijeni i nastavi", poručio je Peter Stano.

Carine od 100 posto na robu iz Srbije i BiH uvela je vlada Ramuša Haradinaja (Ramush) krajem 2018. godine, nakon neuspjeha Kosova da se učlani u Interpol, čemu se Srbija žustro protivila na međunarodnoj sceni.

Zbog carina je došlo i do prekida briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čije ukidanje Srbija i dalje traži kao uvjet za nastavak dijaloga.

Na ukidanju carina već duže vrijeme inzistiraju i Sjedinjene Države i EU.