U Beogradu i Novom Sadu slavi se Kineska nova godina

Vaš browser nepodržava HTML5

Kineski novogodišnji vašar u Beogradu

Otvaranjem kineskog novogodišnjeg vašara na tvrđavi Kalemegdan u Beogradu, u Srbiji je otpočela proslava Kineske nove godine, u saradnji Vlade Srbije i Ambasade Kine u Beogradu.

Kineska nova godina slaviće se nizom manifestacija u Beogradu i Novom Sadu, a zajednička proslava, prema potpredsedniku Vlade i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću, treba dodatno da učvrsti srpsko-kineske odnose.

"Ovo je još jedna potvrda najboljih mogućih odnosa Srbije i Kine i u političkom i u ekonomskom smislu. Kina nije samo zemlja iz koje dolazi najveći broj investicija kada govorimo o realizaciji infrastrukturnih projekata, kineski turisti su prvi po broju dolazaka u Srbiju, kojih je samo u prošloj godini bilo više od 150.000", naveo je Ljajić.

Otvaranju vašara, na kome deo kineske kulturne baštine predstavljaju umetnici iz provincije Šandung prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

"Veliko je zadovoljstvo prvi put u Beogradu organizovati kineski novogodišnji vašar u Beogradu i pozvati narodne umetnike iz provincije Šantu da vam pokažu njihove običaje. U protekloj godini smo postigli velike rezultate u svim oblastima saradnje naše dve zemlje", rekla je Bo.

Vaš browser nepodržava HTML5

Zašto Vučić govori kineski?

Vesić je izjavio da "kineski državljani u Srbiji mogu da se osećaju kao u svojoj domovini i oni postaju deo našeg društva".

"Želimo Beograd koji je otvoren prema drugima, koji je internacionalan i koji želi da pokaže svoju lepotu", izjavio je Vesić.

Kako je najavljeno, povodom obeležavanja Kineske nove godine, na sajtu Vlade Srbije biće postavljeni promotivni filmovi o toj manifestaciji.

Kina godinama unazad ulaže napor kako bi ojačala svoj uticaj na Zapadnom Balkanu, dok se saradnja sa Srbijom pre svega ostvaruje kroz infrastrukturne projekte, finansirane iz kineskih kredita.