Dostupni linkovi

Vulin: Dogodine prva vojna vežba sa Kinom


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija neće ući u NATO savez dok je (predsednik Srbije) "Aleksandar Vučić i ova skupštinska većina na čelu države", a za sledeću godinu najavio je prvu vojnu vežbu sa Kinom.

"Sarađujemo sa NATO savezom, ali mi sarađujemo i sa ODKB-om (Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti koju čine zemlje bivšeg SSSR) koji ne traže od nas da se odreknemo dela teritorije" rekao je Vulin u Skupštini Srbije i pitao kako je ranije doneta odluka o vojnoj neutralnosti zemlje a nije se sarađivalo sa ODKB-om.

"Imaćemo vojnu vežbu sa Kinom sledeće godine, nikada nismo, što ne bismo naučili i kako Kinezi rade, oni nisu član nijednog vojnog saveza i pitanje je zašto nismo do sad imali takvu vežbu," rekao je Vulin.

On je rekao da je vojna neutralnost "skupa", ali da nema tog pritiska zbog kojeg će se odustati od nje, jer kako je dodao "niste slobodna zemlja ako neko drugi čuva nebo", rekao je Vulin.

Vulin je u skupštinskoj raspravi o setu vojnih zakona rekao da su ovlašćenja predsednika Srbije u zakonima ostala ista kao i ranije, u skladu sa ustavom, ali da su to ovlašćenja u miru, a na pitanje koja je uloga u ratu do sad nije bilo odgovora i on treba da proizađe iz ove strategije.

Objašnjavajući koncept "totalne odbrane" Vulin je rekao da je ona u Zakon uneta 2009. godine i tu se stalo.

"Aktivna vojska izdrži prvi udar i onda dođe ko? Mora se predvideti učešće civila, to je koncept malih zemalja koji ne mogu da finansiraju veliku stajaću vojsku", rekao je ministar i dodao da je oko 200.000 ljudi, vojske i policije bilo u uniformi 1999. godine a da ih danas nema toliko.

Dodao je i da deca u školama treba da uče veštine koje bi im bile potrebne za vreme rata ali i u miru.

XS
SM
MD
LG