'Islamska država' preuzela odgovornost za napad na Londonskom mostu

Policija na mostu nakon napada, 29. novembar

Takozvana Islamska država saopštila je danas da je napad na Londonskom mostu, u kojem su ubijene dve osobe, izvršio jedan od njenih boraca, prenosi agencija Amak, koja je povezana s tom militantnom organizacijom.

"Islamska država", međutim, nije pružila dokaze za svoje tvrdnje, navodi Rojters.

Muškarac koji je izveo napad nožem u Londonu u petak, u kome su ubijeni muškarac i žena, a tri osobe povređene, bio je bivši zatvorenik osuđen za teroristička dela. Policija je navela da je napadač 28-godišnji Usman Khan. Khana su policajci ustrelili nakon što su ga zadržali prolaznici na licu mesta. Policija je napad proglasila terorističkim incidentom, prenosi BBC.

Khan je ranije bio poznat vlastima, a osuđen je za teroristička dela 2012. godine, izjavio je pomoćnik komesara policije Neil Basu. "Pušten je iz zatvora u decembru 2018. godine“, rekao je. Times je javio da je Khanovo puštanje iz zatvora prošle godine usledilo nakon što je pristao da nosi elektronsku oznaku i da mu se nadgleda kretanje.

Odbor za uslovnu slobodu saopštio je da nije učestvovao u Khanovom puštanju na slobodu, rekavši da je "izgleda da je automatski pušten na osnovu dozvole (kako to nalaže zakon)".

Napad se odigrao u petak u 13:58 sati po lokalnom vremenu na Fišmongers holu, na severnom kraju Londonskog mosta, gde je održana konferencija Univerziteta u Kembridžu o rehabilitaciji zatvorenika - pod nazivom "Učimo zajedno".

Khan je prisustvovao događaju, na kome su bile prisutne desetine ljudi - uključujući studente i bivše zatvorenike.

Basu je rekao je da se napad počeo unutar zgrade pre nego što je napadač nastavio na Londonskom mostu, gde je Khan savladan i ubijen od strane naoružanih policajaca. Policija pojačava patrole i kordoni će ostati na mestu zločina. Takođe, poziva javnost da izbegava područje, a svakog ko ima informacije koje bi mogle da pomognu istrazi da ih kontaktira.

Tokom napada ubijene su dve osobe – muškarac i žena. Tri osobe su povređene i ostaju u bolnici. Kako je saopšteno, jedna osoba je i dalje u kritičnom stanju, druga je stabilno, a treća ima manje povrede. Nitko od ubijenih ili ranjenih do sada nije imenovan, a službenici još rade na identifikaciji poginulih.