Dostupni linkovi

Napad na mostu u Londonu, napadač ustrijeljen


Londonski most nakon napada
Londonski most nakon napada

Britanska policija ubila je iz vatrenog oružja na mostu u Londonu muškarca koji je na sebe privezao lažnu bombu i nožem ranio nekoliko lica.

Kako prenosi britanski BBC dvije osobe su preminule usljed napada za kojeg je policija rekla da je povezan sa terorizmom.

"Pripadnici specijalnih snaga londonske policije ubili su osumnjičenog. Nekoliko ljudi je povrijeđeno u incidentu. Vjerujemo da je naprava koja je bila povezana na tijelo osumnjičenog bila lažna", rekao je sigurnosni zvaničnik Neil Basu.

BBC je prenio da je njihov novinar vidio metež na mostu, pri čemu je nekoliko prolaznika pokušalo spriječiti napad. Policija je potom brzo stigla i na napadača je ispaljeno nekoliko hitaca.

Na društvenim mrežama pojavile su se snimke na kojima se vidi osumnjičeni kako leži na zemlji nakon što je ustrijeljen.

Britanska prometna policija saopštila je kako je stanica Londonskog mosta trenutno zatvorena i da se vozovi ovdje ne zaustavljaju.

Britanski premijer Boris Johnson pohvalio je dio javnosti koja je intervenirala kako bi pritvorili osobu koja je na tijelu imala privezanu lažnu bombu.

"Želim odati čast na izuzetnoj hrabrosti onim članovima javnosti koji su fizički intervenirali kako bi zaštitili živote drugih. Za mene, oni predstavljaju najbolje od naše zemlje i zahvaljujem im se u ime cijele naše države", rekao je Johnson u televizijskoj izjavi, prenosi Reuters.

Na mostu u Londonu u junu 2017. godine tri militanta su kombijem udarila u pješake, nakon čega su napali ljude koji su se tu zatekli. Ubijeno je osam osoba. Militantna organizacija takozvana "Islamska država" preuzela je odgovornost za taj napad.

Ranije ovog mjeseca Velika Britanija je snizila razinu prijetnji sa 'teške' na 'značajnu' odražavajući procjenu Zajedničkog centra za analizu terorizma da je napad 'vjerovatan' a ne 'vrlo vjerovatan' imajući u obzir relativan pad aktivnosti.

XS
SM
MD
LG