Tisuće na skupovima u Francuskoj protiv nasilja nad ženama

Ilustrativna fotografija

Tisuće su u subotu prosvjedovale u Francuskoj protiv seksualnog i seksističkog nasilja nad ženama i protiv femicida - ubojstva žena.

Skoro 70 organizacija, političkih stranaka, sindikata, udruga i ličnosti pozvalo je na okupljanje. Među njima je Vincent Trintignant, brat Marie Trintignant, glumice koju je 2003. godine ubio njen partner, francuski glazbenik Bertrand Cantat.

Na skupu u Parizu pored velikog transparenta nacionalne Unije obitelji žrtava femicida, nekoliko prosvjednika je nosilo fotografije žene koja je nedavno ubijena.

Tridesetak takvih marševa priređeno je diljem Francuske.

Francuska vlada u ponedjeljak treba objaviti 40 mjera za suzbijanje nasilja prema ženama.

Ove godine 116 žena je ubijeno u obiteljskom nasilju, a 2018. godine je registriran 121 femicid, navelo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Računa se da je godišnje 213.000 žena u Francuskoj izloženo fizičkom i seksualnom nasilju partnera ili bivšeg partnera, što je oko jedan posto ukupnog broja žena između 18 i 75 godina.

Prošle godine se na skupovima istim povodom okupilo 50.000 ljudi u Francuskoj, od kojih oko 30.000 u Parizu, prema podacima organizatora, dok je policija navela da ih je bilo svega 12.000.

Vaš browser nepodržava HTML5

Nasilje nad ženama je epidemija 21. stoljeća

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest za Mariju Lukić u Beogradu