Bolivija: Morales podnio ostavku

Evo Morales

Predsjednik Bolivije Evo Morales saopštio je da podnosi ostavku da bi se prekinulo nasilje koje je zahvatilo ovu južnoameričku zemlju poslije spornih izbora, javlja Rojters.

On je rekao da je žrtva "udara", što izaziva bojazan od izbijanja novih nemira
Morales je putem "Tvitera" saopštio da postoji "nelegalan" policijski nalog za njegovo hapšenje i da su "nasilničke grupe" napale njegov dom. Šef policije izjavio je lokalnoj televiziji da ne postoji nalog za hapšenje Moralesa.

Na video-snimcima prikazani su sukobi na ulicama La Paza, a pojedine zgrade su zapaljene sinoć, nakon što je vojska pozvala Moralesa da se povuče, a njegovi saveznici ga napustili poslije protesta koji traju od izbora 20. oktobra.

On je u televizijskom obraćanju ranije rekao da će podnijeti ostavku da bi doprinio ponovnom uspostavljanju mira, ali je kritikovao određenu "građansku grupu" i rekao da policija planira da ga uhapsi.

"Podnosim ostavku i šaljem pismo sa ostavkom Zakonodavnoj skupštini", rekao je Morales i dodao da je njegova "obaveza kao predsjednika iz starosjedilačkog stanovništva i predsjednika svih građana Bolivije da se zalaže za mir".

On je proveo na vlasti 14 godina, a njegov odlazak vjerovatno će izazvati potrese širom regiona u vrijeme kada su se lideri ljevičarskog opredjeljenja vratili na vlast u Meksiku i Argentini.

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard rekao je da će njegova zemlja ponuditi Moralesu azil ukoliko ga zatraži.

Vlada Nikaragve takođe je podržala Moralesa i saopštila da se dogodio državni udar i primjena "fašističke prakse".

Bolivija je pod Moralesovom vladavinom imala jednu od najvećih stopa privrednog rasta u regionu, a siromaštvo je prepolovljeno. Mnogi saveznici su ga napustili, čak i među starosjedilačkim stanovništvom, jer se čvrsto borio za ostanak na vlasti.

Glavni komandant bolivijske vojske general Vilijams Kaliman rekao je prethodno da je vojska tražila od Moralesa da odstupi nakon nedelja protesta posle predsedničkih izbora 20. oktobra.

"Nakon analize unutrašnje konfliktne situacije, tražimo od predsednika da se odrekne predsedničkog mandata kako bi se omogućilo smirivanje i stabilnost, za dobro naše Bolivije", rekao je general na nacionalnoj televiziji.

"Predlažemo da se predsednik države odrekne predsedničkog mandata, omogućavajući povratak mira i održavanje stabilnosti za dobro naše Bolivije”, dodao je Kaliman.

Taj potez bio je vrhunac pritisaka na Moralesa u poslednja 24 sata.

Novi izbori

Morales je prethodno objavio je da će raspisati nove izbore.

"Odlučio sam da zamenim sve članove centralne izborne komisije", rekao je Morales. On je naveo da će "raspisati nove izbore kako bi bolivijski narod demokratskim glasanjem izabrao novu vlast".

Morales je izbore najavio nakon što je posmatračka misija OAS u izveštaju utvrdila "ozbiljne nepravilnosti" tokom glasanja 20. oktobra i zatražila raspisivanje novih izbora.

U izveštaju OAS-a koji je objavljen u nedelju navodi se da bi glasanje u oktobru trebalo da bude poništeno nakon što su pronašli "jasne manipulacije" glasačkim sistemom.

Morales je rekao da će se pridržavati nalaza OAS.

"Manipulacije računarskim sistemima su tolike da ih bolivijska država mora duboko istražiti da bi se adresirala odgovornost u ovom ozbiljnom slučaju", kaže se u preliminarnom izveštaju OAS-a i dodaje da prvi krug izbora održanih 20. oktobra mora da se poništi.

"Glasanje treba da se sprovede čim se stvore uslovi, uz novo izborno telo", saopštio je OAS.

Ostavke Moralesovih saveznika

Pre Moralesa, nekoliko njegovih saveznika ponelo je ostavke, uključujući ministra rudarstva Cezara Navara i predsednika Narodne skupštine Bolivije Viktora Bordu. Obojica su kao razlog za odstupanje naveli strah za sigurnost svojih porodica.

"Podnosim ostavku na mesto predsednika Skupštine, u nadi da će to da pomogne fizičkom integritetu mog brata kog drže kao taoca u njegovoj kući u Potosiju", rekao je Borda, malo nakon što se sa funkcije povukao ministar rudarstva.

Vaš browser nepodržava HTML5

Demonstranti ošišali i polili bojom gradonačelnicu Vinta

Pompeo pozdravio najavu novih izbora

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozdravio je poziv na novo glasanje "kako bi se osigurali slobodni i fer izbori".

"Da bi se vratio kredibilitet u izborni proces, svi vladini službenici i funkcioneri svih političkih organizacija koji su umešani u pogrešne izbore 20. oktobra trebalo bi da se povuku iz izbornog procesa", rekao je Pompeo.

Protesti su Boliviji izbili kada su zvaničnici iznenada prestali da saopštavaju rezultate nekoliko sati nakon zatvaranja birališta. Poslednje cifre su govorile da je Morales dobio najviše glasova, ali da mu nedostaje nekoliko procenata od potrebnog za novu pobedu u prvom krugu.

Moralesovi protivnici su optužili zvaničnike da pokušavaju da pomognu šefu države da izbegne drugi krug u kom bi mogao izgubiti od ujedinjene opozicije.

Morales je ipak proglasio pobedu, i rekao pristalicama da će glasovi koji tek treba da se prebroje biti dovoljni da se izbegne drugi krug izbora.

Vaš browser nepodržava HTML5

Nemiri na ulicama Bolivije zbog izbornih rezultata

U momentu prestanka objavljivanja rezultata Morales je imao 45,3 odsto glasova, dok je nekadašnji predsednik Karlos Mesa imao 38,2 odsto.

U izveštaju OAS-a se navodi da je statistički "malo verovatno" da je Morales obezbedio prednost potrebnu za direktnu pobedu.