Dostupni linkovi

Morales pred pobedom u prvom krugu, nemiri širom Bolivije


Pristalica opozicionog kandidata na protestima u glavnom gradu Bolivije, La Pazu
Pristalica opozicionog kandidata na protestima u glavnom gradu Bolivije, La Pazu

Bolivijska izborna komisija objavila je da je u nastavku brojanja glasova utvrđeno da je predsednik Evo Morales veoma blizu pobede u prvom krugu, što je dovelo do protesta njegovih protivnika i nereda.

Demonstranti su kasno sinoć zapalili prostorije izborne komisije u gradovima Sukre i Potosi, a u Tarihi su zapaljeni glasački listići. Grupe Moralesovih protivnika i pristalica su se sukobljavale širom zemlje.

Nemiri na ulicama Bolivije zbog izbornih rezultata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Moralesovi protivnici su optužili zvaničnike da pokušavaju da pomognu šefu države da izbegne drugi krug u kom bi mogao izgubiti od ujedinjene opozicije, a američki Stejt department je optužio bolivijske vlasti za pokušaj krađe izbora. Posmatračka misija Organizacije američkih država je izrazila zabrinutost zbog procesa brojanja glasova.

Tenzije su već bile u porastu kada su zvaničnici juče iznenada prestali da saopštavaju rezultate nekoliko sati nakon zatvaranja birališta. Poslednje cifre su govorile da je Morales dobio najviše glasova, ali da mu nedostaje nekoliko procenata od potrebnog za novu pobedu u prvom krugu.

Morales je ipak u nedelju uveče proglasio pobedu, i rekao pristalicama da će glasovi koji tek treba da se prebroje biti dovoljni da se izbegne drugi krug izbora.

"Narod je opet nametnuo svoju volju", izjavio je predsednik Bolivije.

U momentu prestanka objavljivanja rezultata Morales je imao 45,3 odsto glasova, dok je nekadašnji predsednik Karlos Mesa imao 38,2 odsto. Sinoć je saopšteno da preliminarni rezultati na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova govore da je za trenutnog šefa države glasalo 46,41 odsto birača a za bivšeg 37,1 odsto.

La Paz
La Paz

Prema bolivijskom zakonu, Morales će pobediti u prvom krugu ako bude imao preko 40 odsto glasova i 10 odsto više od prvog narednog kandidata. Konačni rezultati se očekuju za nedelju dana.

Mesa, koji je napustio funkciju predsednika 2005. usled demonstracija sindikata proizvođača koke, tada pod vođstvom Moralesa, pozvao je građane i nevladine organizacije "da vode bitku za odbranu glasanja".

Bolivijski ministar unutrašnjih poslova Karlos Romero je optužio opoziciju da pokušava da izazove previranja i upozorio da "oni moraju da vode računa o nasilju koje izazivaju".

XS
SM
MD
LG