Sa sjevera Sirije raseljeno preko 275.000 ljudi

Kurdske izbjeglice u gradu Tall Tamru

Više od 275.000 ljudi raseljeno je usljed ofanzive turske vojske na sjeveroistoku Sirije, saopštile su kurdske regionalne vlasti, a prenosi agencija Rojters.

U saopštenju se navodi da je među raseljenima više od 70.000 djece.

Turska je u srijedu, 9. oktobra, započela novu vojnu akciju pod nazivom "Operacija mirno proljeće", koja je započeta vazdušnim napadima na položaje kurdskih snaga.

Ankara tvrdi da je cilj operacije da se stvori tampon zona u pograničnom području, da bi se tu smjestile sirijske izbjeglice koje se nalaze u Turskoj.

Civili napuštaju sever Sirije


Administracija kurdskih vlasti u sjevernoj Siriji saopštila je u nedjelju, 13. oktobra, da su vlasti u Damasku pristale da pošalju vojsku na granicu sa Turskom kako bi pomogle Kurdima da se odbrane od turske ofanzive, započete u srijedu, 9. oktobra.

Kurdi su zauzvrat obećali da će kontrolu nad gradovima na granici prepustiti Damasku, uključujući poluautonomne gradove Manbidž i Kobani.

Sirijska televizija "El ikbarija" javila je ranije da su se snage koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada rasporedile unutar grada Manbidž na sjeveru Sirije.