Vlada Kantona Sarajevo smjenjuje Zornića

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici u četvrtak donijela jednoglasnu odluku o davanju naloga Nadzornom odboru Kantonalnog javnog preduzeća Toplane za smjenu aktuelnog direktora Envera Zornića. Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić.

Zornićevu smjenu na sjednici Vlade KS inicirali su ministri iz Socijaldemokratske partije (SDP) čiji je on kadar.

Procedura nalaže da Vlada da obavezujuću uputu Skupštini preduzeća koja daje nalog Nadzornom odboru za smjenu direktora.

Zornićeva smjena inicirana je nakon sjednice Kadrovske komisije SDP-a Sarajevo, održane u srijedu navečer, a povodom dokumenata koji je objavio online magazin Žurnal, u kojima se navodi da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za krivično djelo ubistva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti, odnosno ratnog zločina.

Kadrovska komisija SDP-a, tražila je također hitni ispis Envera Zornića iz evidencije članstva te partije.

Zornić je u srijedu rekao da je tekst magazina Žurnala u kojem su navedene ove informacije produženi pritisak i atak na čast i život njega i njegove porodice.

Premijer Kantona Sarajeva Edin Forto izjavio je novinarima kako je od supruge ubijenog dobio presuda kojom je aktuelni direktor sarajevskih Toplana Enver Zornić osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora zbog ratnih zločina.

On je naveo, kako su, u okviru ranije zakazanog dnevnog reda, dodali tačku dnevnog reda vezanu za ratnu ulogu Envera Zornića. Poručio je i da Vlada KS neće tolerisati nikakve veze sa ratnim zločinima ili bilo kakvom vrstom kriminala.