Šetnja 'Dan tradicionalne porodice' u Sarajevu, u znak protesta zbog Povorke ponosa

Šetnja u Sarajevu, 7. septembar 2019.

U Sarajevu je danas, u znak protesta zbog prve bh. Povorke ponosa zakazane za nedjelju 8. septembar, održan skup "Dan tradicionalne porodice".

Skup je počeo u 14 časova šetnjom ulicama Sarajeva u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada građana.

Na početku šetnje organizatori su upozorili učesnike da skup mora proteći mirno, bez uvreda, uzvika i kako su rekli isticanja bilo kakvih zastava osim bosanskohercegovačke.

Učesnici skupa nosili su roze i plave balone te transparente na kojima između ostalog piše “Zašto se ne poštuje volja većine”, “Podrška biološkom opstanku”, “Snaga nacije počiva u integritetu familije” i slično.

Vaš browser nepodržava HTML5

Šetnja protiv Povorke ponosa

Nakon šetnje od Vječne vatre u centru Sarajeva učesnici skupa "Dan tradicionalne porodice" su se okupili na Trgu BiH.

"Naša poruka je čuvajte svoje porodice od svih negativnih utjecaja koje mogu narušiti njene moralne i tradicionalne vrijednosti. Izgradnjom zdrave porodice izgrađujemo zdravo društvo koje osigurava opstanak naših naroda na ovim prostorima, a samim time i budućnost naše domovine BiH", kazala je Emina Popara Užičanin ispred organizatora skupa.

Šetnja u Sarajevu, 7. septembra 2019.

Pročitan je i tekst o tome šta predstavlja tradicionalna porodica.

"Očekujemo da će u našoj domovini ostati i opstati svijest o važnosti i bitnosti porodice. Sve ostalo što će nam spočitavati nakon ovog skupa odlučno odbijamo. Mi ćemo uvijek braniti interese naše djece, naših roditelja. Zagovarat ćemo uvijek sva prava, ali nećemo dopustiti da se ugrozi ono što je stub društva", naveo je Saudin Sivro iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, koji je jedini sindikat koji je podržao ovaj skup.