Naše priče sedmice

Hostel The Grove u Crnoj Gori

Rekli ste: 'Šešeljev đak se naoružava, a narod nema leba da jede'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Aleksandar Vulin na dočeku ruske vojne pošiljke u Nišu

Ruska vojna pošiljka stigla je prošle nedelje u Srbiju, uprkos nekim protivljenjima. Mnogi su pitali - šta će nam oružje? Ministar odbrane Aleksandar Vulin o kupovini oružja u funkciji mira izjavio je: "Što smo snažniji, rat će biti dalje od nas".

Ko je 'povukao ručnu' u dogovoru o Vijeću ministara?

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik

Nakon što su lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH u narednih mjesec dana, ostala su otvorena pitanja koja traže dodatna objašnjenja. Najsporniji dio dogovora je onaj koji se odnosi na NATO integracije, u kojem nije precizirano hoće li i kada biti pokrenut Akcioni plan za članstvo (MAP). Da li je Izetbegović izdao vlastite principe ili je Dodik kapitulirao?

Bojić: Ni Hrvati ni Srbi nemaju koristi od saveza Čovića i Dodika

Drago Bojić

​Politika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njenog lidera Dragana Čovića dugoročno vodi tome da će se broj katolika i Hrvata konstantno smanjivati i da će oni doći u manjinsku poziciju u Bosni i Hercegovini, kaže za RSE fra Drago Bojić, bosanski franjevac i teolog​. "Savez Čović-Dodik, on gotovo perfektno funkcionira u ovoj državi zato što je riječ o dvije politike koje se međusobno nadopunjuju. Naravno, od tog saveza nikakve koristi nema, uglavnom štetu ima od toga Bosna i Hercegovina", istakao je, između ostalog, Bojić.

Britaniju zamijenili za Crnu Goru

Hostel The Grove Montenegro ljeti ugošćava turiste iz cijelog svijeta, uglavnom mlađe generacije

​U vrijeme kada mnogi mladi razmišljaju o odlasku iz zemlje u potrazi za poslom, grupa mladih Britanaca je odlučila da pokrene biznis u Crnoj Gori. Zaboravljeni i trošni mlin za masline u Starom Baru, oko 70 kilometara južno od Podgorice, pretvorili su u moderan hostel, u koji tokom ljeta odsijedaju turisti iz svih krajeva svijeta.

Mostarska liturgija na arapskom

Vaš browser nepodržava HTML5

Mostarska liturgija na arapskom

Đakon Branislav Rajković u rodni Mostar se vratio jer „ga je ostao željan“. Kao dječak napustio je Hercegovinu nakon što su mu roditelji ubijeni 1992. godine u selu kraj Mostara. Tokom školovanja u Beogradu razvio je posebnu ljubav prema arapskom jeziku i kulturi.

Rat u Siriji i dalje razdvaja porodice na Kosovu

Vaš browser nepodržava HTML5

Rat u Siriji i dalje razdvaja porodice na Kosovu

​Porodica iz okoline Prizrena na Kosovu traži od Vlade Kosova da im vrati sina iz Sirije. On je tamo otišao 2015. sa suprugom, nakon što je proveo neko vrijeme radeći u Sarajevu. Jedna nevladina organizacija iz Kačanika planira da vrati pet kosovskih porodica iz Sirije ukoliko to ne učine kosovske institucije.​