Granični prelaz Rača: Cjelodnevna obustava rada špeditera

Protest na Rači

Špediteri na Graničnom prelazu Rača jutros od 8.00 časova obustavili su rad zbog najavljene izgradnje novog carinskog terminala, pa kamioni koji prelaze preko Rače ne mogu da dobiju carinske deklaracije, što će prouzrokovati velike finansijske troškove prevoznicima, uvoznicima i špediterima.

Demonstranti ističu da je cjelodnevna obustava rada upozorenje Upravi za indirektno oporezivanje da što prije organizuje sastanak, na kojem će saslušati stavove špeditera o nelogičnosti izgradnje novog terminala.

Špediter Jefa Vladušić, koja ovaj posao obavlja 15 godina, rekla je za Radio Slobodna Evropa da su izgradnju novog terminala izmislili pojedinci koji žele da se obogate na tuđoj muci.

,,Terminal na Rači izgrađen je po svjetskim standardima, ali Uprava za indirektno oporezivanje, prema mom mišljenju, namjerno je dovela terminal u neuslovno stanje - loši mokri čvorovi, nestanci struje, nečistoća, da bi onda mogli da kažu da treba graditi novi terminal, i to privatni. Ovdje glavnu ulogu igraju interesi pojedinaca, a mi radnici smo kolateralna šteta’’, navela je Vladušićeva.

Njena koleginica Radmila Koprivica istakla je da država, ako može da se odrekne 70 odsto prihoda tako što će terminal dati u posjed privatnom licu, sigurno može da obezbijedi i mnogo manja sredstva za održavanje postojećeg terminala na Rači.

,,Ovaj terminal funkcioniše već 14 godina bez problema. Oni sada hoće da izgrade novi, a špediteri da zadrže kancelarije na Rači, te da dodatno iznajmljuju nove. To je suludo i dovodi u pitanje radna mjesta. Kod nas posluju i neki bračni parovi, kojima su sada dovedena u pitanje primanja i izdržavanje porodica’’, naglasila je Koprivica.

Cjelodnevnu obustavu rada špeditera na Rači podržalo je Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, a predsjednik ovog udruženja Nikola Grbić rekao je da bi izgradnja novog terminala udaljenog 20 kilometara od postojećeg, povećala troškove prevoznika do 150 KM.

,,Napustilo nas je u prošloj godini 1.200 prevozničkih firmi u Bosni i Hercegovini koje su se onda registrovale u Sloveniju, i među kojima sam i ja. Napustilo nas je iz Republike Srpske u prošloj godini 4.000 profesionalnih vozača. Pa kome mi onda gradimo auto-puteve i kome oni grade nove terminale, i o čemu to oni pričaju?’’, pita Grbić.

Špediteri na Graničnom prelazu Rača okupili su se u ponedjeljak, 5. avgusta, i jednočasovnom blokadom uputili protest Upravi za indirektno oporezivanje zbog najave izgradnje novog carinskog terminala. Protest su nastavili današnjom cjelodnevnom obustavom rada.

UIO BiH u ponedjeljak je otvarao ponude za izgradnju novog Carinskog terminala Bijeljina, jer je terminal na Rači navodno neuslovan. Iz Uprave su poručili da žele da saslušaju špeditere, ali da su nadležni trenutno na godišnjem odmoru.

Špediteri na GP Rača i prevoznici smatraju da je riječ o namještanju posla privatnoj firmi iz Brčko distrikta, te da nema razloga za izgradnju novog terminala, nego da bi trebalo uložiti manji dio novca u uređenje postojećeg.