Dostupni linkovi

Grbić: Nelogično gašenje terminala na Rači


Protest prevoznika

Prevoznici i špediteri obustavili su rad tokom jednog časa na Graničnom prelazu Rača jer je Uprava za indirektno oporezivanje BiH najavila izgradnju novog terminala i gašenje postojećeg, što će značiti nove namete vozačima kamiona, otpuštanje ljudi, kao i usporavanje protoka roba na ovom graničnom prelazu.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić izjavio je da je gašenje terminala na Rači nelogično i da je riječ o namještanju posla privatnoj firmi, koja bi izgradila novi terminal prema gradu Bijeljina.

,,Mi ne želimo da prihvatimo takvu odluku UIO jer je nevjerovatno da neko ugasi terminal na Rači koji može da primi 200 kamiona, a dozvoli otvaranje novog terminala čiji je kapacitet 10 puta manji od postojećeg. Godišnje se na terminalu na Rači izda oko 60.000 carinskih deklaracija i prihoduje 3.000.000 KM, a za održavanje terminala se ne izdvoji ni deset feninga. E, u tome je problem. Neće da ulože i unaprijede ovaj terminal, nego hoće da ga ugase i otvore novi!’’, rekao je Grbić novinarima na GP Rača.

On je naveo da evropske zemlje uveliko gase terminale i ubrzavaju protok robe, dok nadležni u Bosni i Hercegovini komplikuju procedure.

,,Želimo da se neko domaćinski odnosi prema terminalu u Rači, da se renoviraju mokri čvorovi, da se unaprijedi snabdijevanje električnom energijom. Za to ne treba mnogo novca. S druge strane, Evropska komisija ukida sve više terminala i ubrzava protok robe i putnika, a naši funkcioneri se odlučuju za nove terminale. Ako se tokom dana niko ne oglasi u vezi sa ovim pitanjem, razgovaraćemo sa špediterima i tokom sedmice organizovati totalnu blokadu prelaza’’, istakao je Grbić.

Radmila Koprivica, koja je zaposlena kao špediter na GP Rača, naglasila je da nju i njene kolege niko nije kontaktirao i konsultovao kada je riječ o otvaranju novog terminala.

,,Ako do toga dođe, moraćemo da iznajmljujemo nove kancelarije, da ove postojeće i dalje plaćamo jer će neko morati da radi na deklaracijama kako bi došlo do ispostave, mnogi će ostati bez posla jer će se veliki broj uvoznika koji su carinili robu na Carinskoj ispostavi Bijeljina, okrenuti drugim terminalima. Neće im padati na pamet da dolaze i dalje, i da ovdje čekaju po 48 časova’’, dodala je Koprivica.

Vozač iz Novog Sada Miodrag Bogdanić kaže da neće pristati da plaća ,,duple papire’’, te da bi volio da se nadležni urazume i ulože sredstva i volju u nastavak rada terminala na Rači.

,,Ja imam dva kamiona i već dvadeset godina poslujem preko GP Rača. Naravno da i ovdje ima problema, kao što su nestanci struje, neuredni mokri čvorovi, ali ovaj terminal se može srediti i što je najvažnije, može primiti 200 kamiona’’, ističe Bogdanić.

Špediter Slobodan Zarić naglasio je da će UIO odobravanjem izgradnje novog terminala nanijeti štetu špediterima, privrednicima i prevoznicima.

,,Oni ovdje, bez ikakvog razloga, uvode još jedan segment u proces carinjenja. Znači, ovdje je vršeno carinjenje i odmah se išlo na istovar, a sada žele da se na Rači obavi granična prijava, pa tek onda da se ide u ispostavu gdje bi se carinila roba... To je bespotrebno razvlačenje procesa’’, smatra Zarić.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH zatražila je otvaranje novog terminala Carinske ispostave Bijeljina i gašenje terminala u Rači zbog navodne neuslovnosti za obavljanje protoka robe i ljudi.

Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske ističe da je riječ o namještanju posla privatnoj firmi iz Brčkog, koja je izgradila terminal na koji može stati samo 20 kamiona.

XS
SM
MD
LG