Naše priče sedmice

Princeza Haja Bint al-Husein sa suprugom, vladarom Dubaija šeik Muhamedom bin Rašid al Maktumom

Bitka vladara Dubaija i njegove odbegle žene za decu

Vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid al Maktum (70) i njegova odbegla najmlađa supruga princeza Haja Bint al-Husein (45), započeli su pred sudom u Londonu bitku za starateljstvo nad svoje dvoje dece. Princeza je zatražila u primenu pravne klauzule "forced marriage protection order", u slučaju jednog deteta, koja u britanskom sistemu pomaže klijentu u slučaju da je prisiljena ili već živi u prinudnom braku. Zatražila je i zaštitu od pretnji. Princeza Haja je treća pripadnica šeikovog dvora koja pokušava da. Prethodno su dve ćerke vladara Dubaija nastojale da pobegnu. Zbog čega?

Princeza Haja

Jerusalem Post izbrisao navodnu izjavu hrvatske predsjednice

Izraelski list Jerusalem Post izbrisao je danas popodne sa svoje web stranice dio teksta o posjeti predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u kojem je stajala njena navodna izjava da je BiH nestabilna zemlja pod kontrolom militantnog islama, koju je, pak, hrvatska predsjednica prethodno demanovala.​ Kako je tekst ovog lista izazvao diplomatske tenzije u BiH i Hrvatskoj?

Kolinda Grabar-Kitarović u Izraelu je u trodnevnoj posjeti i susrela se i sa premijerom Benjaminom Netanjahuom

Umjesto tunela Vranduk, stižu tužbe?

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH, kaže kako je rekonstrukcija ovog tunela u BiH bila kraj poslovanja za neke firme.​Privrednicima nije sporno što se tunel obnavlja, nego što nije obezbijeđen na vrijeme alternativni put čime bi se izbjegle svakodnevne kilometarske kolone i višesatna čekanja, što je za prevoznike hrane i stoke, ali i izvoznike pogubno.​ Zato će tužiti Javno preduzeće Ceste Federacije BiH.

Rekonstrukcija tunela Vranduk

Vučić: Ruska vojna pošiljka stigla u Srbiju, uprkos protivljenju nekih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nakon što je u Nišu prisustvovao prijemu deset izviđačkih oklopnih automobila iz Rusije da će do kraja godine iz te zemlje stići i drugo naoružanje. Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je Rumunija zaustavila transport ruske vojne pošiljke oklopnih vozila Srbiji, Vučić je odgovorio: "Jesu zaustavili dunavskim putem, ali ovo je palo s’ neba". Kako je ova pošiljka stigla u Srbiju uprkos tome što Rumunija nije mogla da izda tranzitnu dozvolu zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji 2014. nakon što je njihove aneksije Krima?

Vaš browser nepodržava HTML5

Primopredaja ruskih oklopnih vozila u Nišu

Sud u Leskovcu za RSE: Uputićemo još zatvorskih poziva na Kosovo

Osnovni sud u Leskovcu potvrdio je Radiju Slobodna Evropa (RSE) da je Albancima sa Kosova počeo da šalje pozive za izdržavanje zatvorske kazne na osnovu pravosnažnih presuda koje su doneli drugi sudovi u Republici Srbiji, pred kojima su ti postupci vođeni. Dodaju da su pozivi već upućeni većem broju osuđenih osoba, najavivši nove naloge za zatvor.​ U lučaju da se osuđeni ne javi na izdražvanje kazne protiv njega će biti preduzete odgovarajuće mere, najavili su iz Suda.

Borba albanske majke da vrati svoju djecu iz Sirije

​Jedna majka iz Tirane više od pet godina se trudi da iz Sirije vrati svoje dvoje djece. Njen suprug je otišao u Siriju 2014. kako bi se borio na strani ekstremističke grupe „Islamska država“. Sa sobom je poveo kćerku i sina. Nakon nekoliko mjeseci, on je ubijen a djeca su ostala sama. Za njima je otišla njihova baka.

Vaš browser nepodržava HTML5

Borba albanske majke da vrati svoju djecu iz Sirije