Dostupni linkovi

Umjesto tunela Vranduk, stižu tužbe?


Rekonstrukcija tunela Vranduk traje od jeseni 2018. godine
Rekonstrukcija tunela Vranduk traje od jeseni 2018. godine

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, nakon najave da će njihovi članovi tužiti Javno preduzeće Ceste Federacije BiH, kontaktiralo je jednu advokatsku kancelariju.

Tužbom prijete zbog milionskih gubitaka nastalih zastojima u saobraćaju prilikom obnove tunela Vranduk, koji povezuje sjever i jug zemlje.

Istovremeno, upozorili su Javno preduzeće (JP) Ceste Federacije BiH da ne započinju rekonstrukciju tunela Crnaja prema krajnjem jugu zemlje dok se Vranduk ne završi.

Rekonstrukcija tunela Vranduk, koja traje od jeseni 2018. godine, već je nanijela ogromne štete privredi BiH. Prema procjenama Udruženja poslodavaca FBiH, dnevne štete za privrednike su oko milion konvertibilnih maraka (oko 500.000 eura), zbog zastoja u saobraćaju.

Tunel zbog kog su firme zatvarane

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH, kaže kako je to bio kraj poslovanja za neke firme.

"Tri firme iz Zenice, naše članice, prestale su sa radom, a radnici su ostali bez posla, jer nisu mogli isporučivati robu na vrijeme. Što se tiče tužbe, mi smo već obavili razgovor sa jednom čuvenom advokatskom kancelarijom iz Sarajeva i obavijestili svoje članice da imaju mogućnost da pokrenu tužbe i pojedinačno i kolektivno, protiv odgovornih", ističe Pandurević.

No, privrednicima nije sporno što se tunel obnavlja, nego što nije obezbijeđen na vrijeme alternativni put čime bi se izbjegle svakodnevne kilometarske kolone i višesatna čekanja, što je za prevoznike hrane i stoke, ali i izvoznike pogubno.

"Ne možemo stići na vrijeme ni na granicu ni na carinu, ne možemo da dovezemo robu na odredište u planirano vrijeme", kaže vozač Tomo Raljić.

Nakon zatvaranja tri firme iz Zeničko dobojskog-kantona poslodavci iz tog kantona pisali su premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i zatražili ostavku rukovodstva Cesta FBiH.

Od Novalića nisu dobili odgovor, ali je Jadranko Puljić, pomoćnik direktora JP Ceste Federacije BiH, tada izjavio:

"Što se tiče tog smjenjivanja, to je političko pitanje, ali sigurno je da JP Ceste Federacije BiH iznalazi najbolja rješenja da se ti problemi riješe".

Dionica propala za mjesec dana

Kada su najavljene tužbe privrednika protiv ovog preduzeća oglasio se i direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić koji je za N1 izjavio da su konsultovali inženjere prije nego što su počeli rekonstrukciju tunela i dobili uvjeravanja da alternativni put Zenica-Nemila može izdržati promet.

Za privrednike je upitna i dužina rokova za izvođenje radova na rekonstrukciji tunela Vranduk u trajanju od 18 mjeseci
Za privrednike je upitna i dužina rokova za izvođenje radova na rekonstrukciji tunela Vranduk u trajanju od 18 mjeseci

"Naši inženjeri su rekli da promet može ići tom dionicom, međutim za mjesec dana ona je kompletna propala i mi smo morali promet vratit na magistralnu cestu M17 i zatražit od izvođača radova da omoguće promet barem jednom trakom kroz tunel dok se istovremeno rekonstrukcija nastavlja, iako je izvođač tražio zbog specifičnosti posla da promet bude prekinut na četiri mjeseca", riječi su Pravdića.

Za privrednike je upitna i dužina rokova za izvođenje radova na rekonstrukciji tunela Vranduk u trajanju od 18 mjeseci, naročito ako se ima u vidu činjenica da je davnih pedesetih godina prošlog vijeka, bez moderne mehanizacije i savremenih materijala, tunel izgrađen i stavljen u promet za sedam mjeseci.

Iz Cesta Federacije BiH najavili su i rekonstrukciju tunela Crnaja na putnom pravcu prema Mostaru, također jednoj od ključnih saobraćajnica u BiH.

Iz Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federcije BiH upozoravaju Vladu i JP Ceste Federacije BIH da radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja ne smiju početi prije nego se završe radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk, te dok se ne pronađe alternativni pravac.

"Bez alternativnog pravca, Hercegovina bi bilo odsječena od ostatka BiH, ali i od inostranog tržišta i to se ne smije dozvoliti. Meni nije jasno zašto se ne koordiniraju ti poslovi sa izgradnjom Koridor 5C, jer ako bi se sačekalo na to, promet bi se mogao Koridorom odvijati nesmetano dok se vrši rekonstrukcija i Crnaje i drugih tunela, ali i cesta", kaže direktor Udruženja, Mladen Pandurević.

Direktor Cesta FBiH obećao je da će do kraja oktobra tunel Vranduk biti završen, a da će prije nego započne obnova tunela Crnaja izvršiti opsežnije pripreme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG