Kongres ponovo traži od Srbije rešavanje slučaja braće Bitići

Ili, Agron i Mehmet Bitići

Komitet za spoljne poslove u Kongresa SAD ponovo je usvojio rezoluciju u kojoj se Srbija poziva da privede pravdi ubice američkih državljana, poreklom sa Kosova, trojice braće Bitići.

Takođe je navedeno da bi napredak u rešavanju slučaja trebalo da "ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj američko-srpskih odnosa".

"SAD bi trebalo da posvete pažnju posmatranju napora Vlade Srbije i njenih relevantnih ministara, kao i drugih zvaničnika, koji se preduzimaju u cilju istrage i procesuiranja osoba za koje se veruje da su odgovorne za ubistva braće Bitići. Napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak volje da se reši trebalo bi da ostane značajan faktor određivanja budućeg razvoja odnosa između SAD i Srbije", piše u dokumentu.

Trojica braće Mehmet, Agron i Ili Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili beogradski zvaničnici, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora a potom ubijeni. Njihova tela su pronađena u masovnoj grobnici kod Petrovog Sela u istočnoj Srbiji.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u likvidaciji braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović, su prema odluci odjeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za pogubljenje braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", stoji u američkoj Rezoluciji.

"Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti", dodaje se u ovom dokument.

Objašnjavajući razloge zbog kojih je potrebno da pažnja bude usmerena ka ovom slučaju, u tekstu rezolucije se nabrajaju zvaničnici Savezne Republike Jugoslavije, iz vreme sukoba na Kosovu, koji su većinom ili osuđeni za ratne zločine pred Tribunalom u Hagu ili su preminuli.

Takođe se navodi i da Goran Radosavljević Guri, nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija, radi kao konsultant jedne firme u Beograd, a takođe je i "istaknuti član" vladajuće partije (Srpske napredne stranke – SNS).

Ista rezolucija je usvojena od strane komiteta pre godinu dana, ali je morala biti ponovo uvedena nakon što je nova sednica Kongresa počela početkom 2019. godine.

Vaš browser nepodržava HTML5

Bitići: Vučić imenovao Gurija kao odgovornog za ubistvo moje braće