May pod pritiskom ministara da podnese ostavku

Theresa May

Britanska premijerka Theresa May pod sve većim je pritiskom članova njene sopstvene vlade da podnese ostavku, zbog nezadovoljstva konzervatica njenim novim planom za Brexit.

Nakon što je više medija objavilo, pozivajući se na neimenovane ali pouzdane izvore, da će se kabinet danas krenuti protiv nje, BBC je naveo da im je nekoliko ministara reklo da May ne može ostati, kao i da je jedan rekao da se došlo "do kraja linije".

Drugi pak insistiraju da Theresa May treba da nastavi sa pritiskom da se njen Sporazum o povlačenju iz EU stavi na glasanje.

Poslanici njene Konzervativne partije su nazadovoljni ustupcima koje je napravila u novom prijedlogu o Brexitu, ali premijerka insistira na "kompromisu obje strane".

BBC-jev politički urednik Laura Kuenssberg kaže da su ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid, koji želi da se prijedlog o drugom referendumu izbaci iz zakona, kao u ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, tražili privatan sastanak sa premijerkom.

Ali je May odbila da se susretne sa njima večeras. Inače i Javid i Hunt slove za ljude koji bi je mogli naslijediti na čelu konzervativaca.

BBC takođe navodi da se takozvani "Pizza Club" brexitera iz njenog kabineta, koji uključuje Andreau Leadsom i Liama Foxa sastao, dok je May odgovara na pitanja parlamentaraca, ranije danas, i da to predstavlja "loš omen za premijerku".

Kako navodi BBC pozivi May da podnese ostavku sada stižu od nekih torijevaca koji su do sada bili lojalni premijerki.

Theresa May najavila je novi sporazum o Brexitu koji će, po četvrti, uputiti parlamentarcima na glasanje. Novi plan predviđa da je moguć i drugi referendum.