SPC za dijalog, protiv podele i zamrznutog konflikta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Saboru SPC

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) podržava svaki “svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Кosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije”, stoji u saopštenju koje je objavljeno danas na sajtu SPC.

Istovremeno se podvlači da je SPC protiv podele Kosova, baš kao i zamrznutog konflikta.

U saopštenju se podvlači da je jednoglasan stav Sabora da je za SPC neprijhvatljivo svako rešenje koje vodi teritorijalnoj podeli ili mogućem razgraničenju između Srbije i Kosova, jer bi takva rešenja “dovela neizbežno do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama Кosova i Metohije, i do nesagledive štete za našu duhovnu i kulturnu baštinu”.

“Кosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Republike Srbije i kao takvo je definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Кosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu takozvanu kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju i Кinu i pet zemalja Evropske unije, OEBS, UNESКO i druge važne međunarodne organizacije. Zato je za Sveti Arhijerejski Sabor naše Crkve neprihvatljivo bilo kakva izmena statusa Кosova i Metohije, koja vodi ili priznanju Кosova kao nezavisne države ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje”, stoji u saopštenju.

Precizira se da članovi Sabora ovakav stav iznose ne kao politički, već kao “odgovoran pastirski i istorijski stav”, te podvlači:

“Ovaj stav nikako ne znači podržavanje ideje takozvanog zamrznutog konflikta već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena u kontekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih prava naroda, slobode života i rada Srpske Pravoslavne Crkve, institucionalne i bezbednosne zaštite naših svetinja, omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana.”

Sabor, na kome učestvuju episkopi SPC iz Srbije i dijaspore, poslednjih pet dana iza zatvorenih vrata zaseda u Beogradu, a započet je obraćanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je episkope obavestio o procesu dijaloga Beograda i Prištine.