Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Patrijarh razumeo da neko mora da donosi teške odluke


Vučić na zasedanju Sabora SPC
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Vučić na zasedanju Sabora SPC

Mislim da je patrijarh Irinej razumeo da neko mora da donosi teške i ovozemaljske odluke, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak, nakon razgovora koji je imao sa vrhom Srpske pravoslavne crkve (SPC), u okviru redovnog zasedanja Sabora SPC.

Vučić je rekao da je na sastanku koji je trajao dva i po sata obavestio Sabor o „svim razgovorima, pregovorima i svim važnim temama“, a fokus je bio na rešenju pitanja Kosova.

„Jedan od vladika je rekao: ’Vučiću, šta god da uradiš, bićeš svima kriv.’ Moje je da nastavimo da se borimo, da izvučemo maksimum od svega što možemo da dobijemo za svoj narod, da čuvamo mir i stabilnost, da poštujemo druge, ali da ne pristajemo na ucene i da ne dajemo ono što niti je neš pravo, niti smemo niti možemo bilo kome da damo“, rekao je Vučić.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, se, prema Vučićevim rečima, govorilo i o odnosima Srbije i Republike Srpske, o memorijalnom centru u Jasenovcu, o zajedničkim udženicima na srpskom jeziku.

"Govorili smo i o odnosima Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa", rekao je Vučić dodajući: „Govorio sam istinu, iskreno, otvoreno, upozoravajući na to da nekada nismo bili u punom saglasju sa realnošću, i da nas je to još skuplje koštalo. Ja ne bih voleo da nam se dogode stvari koje su nam se desile u ne tako dalekoj prošlosti“.

Irinej: Borićemo se za Kosovo, uzdamo se u boga i prijatelje

On je istakao da nije od onih koji misle da Crkva nema pravo na svoje mišljenje.

„Ja mislim da je Crkva važan društveni činilac koji ima pravo na svoje stave koji ne moraju biti isti kao državni, ali je važno da ih čujemo“, rekao je Vučić.

Patrijarh SPC Irinej izjavio je da je u razgovoru sa predsednikom Srbije konstatovano da je stanje na Kosovu vrlo teško i da je vrlo neizvesno kako će se naći rešenje za Kosovo.

„Naša želja je vezana za Kosovo i našu ljubav prema Kosovu, ali nažalost, što se kaže: želim ti, ćerko, da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće. Borićemo se, a koliko ćemo uspeti, nadamo se u boga, našu istoriju i naše prijatelje“, rekao je Irinej.

On je dodao da je to njegov i stav Sabora SPC.

Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je razgovor bio otvoren i da nije bilo skrivenih tema.

„Video sam iskrenost u diskusijama svih učesnika. Zaključci nisu ostavili nikakve dileme. Mislim da je veoma korisno da se na ovom nivou vode razgovori“, rekao je Dodik.

Vulin: Nikad bolja saradnja države i SPC

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u ponedeljak da saradnja države i SPC "nikada nije bila bolja" i da veruje da će nakon sastanka predsednika Srbije i patrijarha Irineja "razumevanje biti još veće".

"SPC je deo bića srpskog naroda i mora da bude poštovana. Naravno da smo mi sekularna država. Ali 'ajde da se ne prvamo da možemo da izjednačimo crkvu sa nekom nevladinom organizacijom ili udruženjem građana", rekao je Vulin za televiziju O2.

On je kazao da je i za narod na Kosovu veoma važna saglasnost koja trenutno postoji između SPC i države.

Vulin je kazao da postoje predstavnici SPC čiji su stavovi "dosta udaljeni od njegovih", ali da je to "njihovo pravo" i da se o tome neće raspravljati, dok stavovi tih predstavnika ne zalaze u domen politike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je u nedelju da će govoriti na Saboru SPC 13. maja i zahvalio patrijarhu Irineju što ga je pozvao na taj skup.

"Neću se libiti da odgovorim činjenicama i govorim o budućnosti Srbije i onima koji su tražili anatemu za mene", rekao je Vučić.

Prema navodima lista "Blic", deo vladika je smatrao da Vučić treba da dođe i iznese svoj stav o Kosovu, kao i dokle se stiglo u pregovorima i koje teškoće Srbija ima.

Vučić je kritikovao navode pojedinih medija da su se određene vladike protivile njegovom dolasku na Sabor, rekavši da su mnoge vladike "sa oduševljenjem" podržale predlog patrijarha da se pojavi na tom skupu.

XS
SM
MD
LG