Holandija i Nemačka suspenduju misiju za vojnu obuku u Iraku

Ilustrativna fotografija

Nemačka i Holandija saopštile su u sredu da obustavljaju operacije vojne obuke u Iraku, jer su Sjedinjene Države upozorile na povećane pretnje od strane snaga koje podržava Iran, usled eskalacije tenzija između Vašingtona i Teherana, prenosi Rojters.

Portparol nemačkog ministarstva obrane izjavio je da Berlin nema nikakvih naznaka o bilo kakvim nadolazećim napadima na zapadne interese od strane Irana i izjavio da bi se programi obuke mogli nastaviti u narednim danima. Izvor iz holandske vlade takođe je najavio suspenziju operacija vojne obuke, navodeći kao razlog nepreciziranu bezbednosnu pretnju.

Nemačka ima 160 vojnika uključenih u obuku iračkih snaga koje pokušavaju da zaustave militante takozvane Islamske države. Holandija ima 169 pripadnika vojnog I civilnog personala u Iraku, uključujući oko 50 njih u Erbilu, gde pomažu u obuci kurdskih trupa. Holandska novinska agencija ANP saopštila je da je holandskim snagama naloženo da ostanu u zatvorenom od nedelje.

Ranije u sredu američki Stejt department naredio je povlačenje nekih zaposlenih iz ambasade u Bagdadu i konzulata u Erbilu. Naredba je došla kako se tenzije nagomilavaju između Sjedinjenih Država i Irana. Vašington je primenio nove sankcije na Teheran i poslao dodatne snage na Bliski istok, rekavši da postoji povećana pretnja od Irana prema američkim interesima.