Dodik: Nećemo promijeniti stav o vojnoj neutralnosti

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Briselu 4. marta 2019.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je u utorak da će se u sredu u Sarajevu sastati s liderima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Stranke demokratske akcije (SDA) Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, te je ponovio da njegova stranka neće prihvatiti bilo kakvo uslovljavanje u vezi s formiranjem novog Vijeća ministara BiH, prenosi Fena.

Naveo je da HDZ ne postavlja uslov, a da se čeka SDA koja, kako je naveo, pokušava da nametne da se prije formiranja Vijeća ministara riješi pitanje godišnjeg nacionalnog plana BiH za NATO, u čijoj pripremi nisu učestvovali predstavnici SNSD-a.

Istakao je da Brisel gdje je jučer razgovarao s evropskim zvaničnicima, očekuje brzo formiranje vlasti bez ikakvih uslovljavanja pa i MAP-om, jer i u EU postoje članice koje nisu u tom vojnom savezu.

Dodik je ponovio da SNSD ostaje privržen skupštinskoj rezoluciji o vojnoj neutralnosti.

BiH ima određenu saradnju s NATO-om kroz Partnerstvo za mir i u nekim misijama u svijetu i na tome se zadržavamo, istakao je on i dodao da je za BiH najbolji princip vojna neutralnost.

Kada bi se BiH sada učlanila u NATO morala bi, kaže Dodik, izdvajati duplo više sredstava za vojsku u odnosu na sada.