May: Neće biti glasanja o planu za Brexit ove sedmice

Theresa May

Britanska premijerka Theresa May je rekla svom kabinetu ministara u utorak da neće tražiti od parlament da glasaju o revidiranom planu za Brexit ove sedmice, jer joj treba još vremena za pregovore sa Evropskim unijom, saopštila je njena kancelarija.

May traži promjenu sporazuma koji je u novembru postigla sa Briselom, nakon što su poslanici velikom većinom odbili taj sporazum u januaru, zbog straha od povratka graničnim kontrolama na irskom ostrvu ili ostanka u carinskoj uniji sa EU.

"Ona je rekla da je jasno da će za te pregovore sa Evropskom unijom trebati još malo vremena da bi se zaključili i tako da ne bismo uspjeli da posguramo smisleno glasanje ove sedmice" rekla je portparolka May, koja nije imenovana, nakon sastanka kabineta, prenosi Reuters.

Premijerka se muči u nastojanju da privoli Brisel na ponovno otvaranje već utvrđenog sporazuma i izmjene odredbe o "backstopu" na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske, dok Brisel ponavlja da nema promjene te zaštitne mjere ali da su spremni da pregovaraju da bi May da osigurala podršku britanskog paralmenta za sporazum.