Dostupni linkovi

May će nastaviti pregovore sa EU, Brisel želi da pomogne izlazak sa sporazumom


Theresa May i Jean-Claude Juncker u Briselu 7. februara 2019.
Theresa May i Jean-Claude Juncker u Briselu 7. februara 2019.

Evropska unija i Velika Britanija će nastaviti dalje pregovore na promjeni njihovog sporazuma o Brexitu da bi pomogli premijerki Theresi May da sporazum progura kroz parlament.

Ovo stiže nakon što su obije strane saopštile da je održan "oštar ali konstruktivnan" susret između britanske premijerke i predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera.

"Ono što vidim i čujem od lidera je želja da radimo zajedno da bi osigurali da Ujedinjeno Kraljevstvo izađe iz Evropske nije sa sporazumom", rekla je May nakon sastanka sa Junckerom i Donaldom Tuskom.

"Neće biti lako, ali je ključno da smo se predsjednik Juncker i ja saglasili da će razgovori biti početak traženja rješenja, da nađemo put da ovo izvedemo preko linije i da razriješimo brige koje parlament ima tako da dobijemo većinu u njemu".

"Ja sam jasna da ću osigurati Brexit, da ću ga osigurati na vrijeme, i to je ono što ću da uradim za britansku javnost. Snažno ću pregovarati u narednim danima da bih to uradila" rekla je May novinarima po izlasku sa sastanka.

Predsjednik Evropskog savjeta Donad Tusk je na tweeteru konstatovao da su imali sastanka o prevazilaženju zastoja u Brexitu, ali da napredak nije potignut.

Juncker je isključio zakonski obavezujuće promjene za odredbu o "backstopu" kojim će se irska granica držati otvorenom. Ali je rekao da će EU biti otvorena za dodavanje riječi u neobavezujućem budućem dokumentu koji ide sa sporazumom o povlačenju.

Istovremeno je objavljno da će sekretar za Brexit Steve Barclay i evropski pregovrač Michel Barnier održati u ponedjeljak razgovore u Strazburu, gdje će EU i britanski pregovarčki timovi raspravljati o predloženim promjenama u sporazumu.

BBC navodi da britanski izvori kažu da će ti pregovori uključiti i raspravu o zakonski obavezujućem sporazumu o povačenju. May i Juncker će se ponovo sresti prije kraja februara da bi razmotrili napredak. Premijerka očekuje da će sporazum biti u parlamentu na glasanje krajem februara.

I u zajedničkom saopštenju May i Junckera "potcrtava se da 27 članica EU neće ponovo otvoriti sporazum o povlačenju ali je "iskazao otvorenost" za usklađivanje budućih odnosa da bi bili " više ambiciozni u smislu sadržaja i brzine".

May je osim sa Junckerom i Tuskom imala susret i sa predsjednikom Evropskog paralamenta Antoniom Tajanijem i koordinatorom za Brexit u EP Guy Verhofstadtom.

Verhofstadt je rekao da ih je May "uvjerila da će biti beckstopa" u sporazumu o povlačenju.

Premijerka Velike Britanije Theresa May boravila je u četvrtak u Briselu u novom pokušaju da ponovo otvori već utvrđeni sporazum o Brexitu, koji je sredinom januara velikom većinom odbacio britanski parlament i dao joj instrukcije da ponovo pregovora o takozvanom backstopu, zaštitnoj mjeri na irskoj granici.

Stigla je međutim, u trenutku kada Brisel jedinstveno ponavlja da neće biti novih pregovora i jučerašnje nediplomatske izjave predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska "o specijalnom mjestu u paklu za brexitere bez plana za izlazak", koja je izazvala buru u Londonu.

May insistira da Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) neće biti zaglavljeno u zaštitnoj mjeri "backstopu", planu koju bi trebalo da omogući da se izbjegne povratak kontrolama na granici između Irske i Sjeverne Irske bez obzira na to kakav će trgovinski sporazum dogovoriti Britanija i EU.

Ona je tražila da se sporazum mora promijeniti da bi dobila podršku parlamenta svoje zemlje koji je, nakon što su odbili krajem novembra dogovoreni sporazum između nje i EU, i tražili da utvrdi "alternativne aranžmane".

No, iz EU neprekidno odbacuju mogućnost promjene "ugovora o razvodu".

Pritom se nad njenom posjetom nadvila sjenka spora koju je izazvala izjava jednog sagovornika, predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, koji se zapitao kakvo je "specijalno mjesto u paklu" rezervisano za one koji su vodili kampanju za Brexit, a da nijesu napravili plan kako da to izvede. Prva je reakcija bila iz kancelarije premijerke čiji je portparol upitao koliko su takve riječi od koristi.

Britanski parlamentarci koji su podržali Brexit na referendumu 2016. zatim su reagovali sa bijesom, optužujući Tuska za "aroganciju".

David Lidington, ministar za kojeg BBC kaže da je drugi u komandnom lancu Therese May, kaže da izjava Tuska "nije najbriljantnija diplomatija na svijetu" ali i da vjeruje da Tusk nije kritikovao premijerku.

"Mislim da se gospodin Tusk izduvao juče, ali ja ne mislim da će to ometati ono zašto ja očekujem da će biti ljubazan i senzibilan razgovor odraslih između različitih lidera EU i premijerke", kazao je Lidington jutros za BBC Radio 4.

"Ona zna da komisija nije pripremljena da ponovo otvara to pitanje", rekao je Juncker juče nakon susreta sa irskim premjerom Leom Vardkarom, koji insistira na potrebi da backstop ostane.

"Backstop" je "politika osiguranja" predviđena da se "pod bilo kojim okolnostima" vrate carinske kontrole na granici između Sjeverne Irske, koja je dio UK, i Irske Republike nakon Brexita.

Mnogi se plaše da bi fizičke infrastrukture na granici predstavljale prijetnju mirovnom procesu ugovorenom sporazumom "Dobri petak" iz 1998. kojim su okončane godine nasilja.

Problem je što brexiteri kao i Demokratska unionistička stranka (DUP) konzervativna, desna sjevernoirska partija, koja podržava manjinsku vladu Therese May smatraju da "backstop" kao predloženi jedni privremeni carinski sporazum može biti prijetnja za integritet Velike Britanije, i ostaviti je vezanu za EU pravila ako ne bude postignut trgovinski sporazum između Londona i Brisela.

U međuvremenu je lider opozicionih laburista Jeremy Corbin pisao premijerki i postavio joj pet uslova za podršku sporazumu o Brexitu i pregovore koji bi, kako je rekao "osigurali jedan senzibilan sporazum koji može dobiti podršku u parlamentu i ujediniti zemlju".

Corbynovih pet zahtjeva uključuju jednu "trajnu i sveobuhvatnu široku trgovinsku uniju UK" u saglasju sa EU trgovinskim pravilima ali sa sporazumom "koji uključuje da se Britanija pita o budućim EU trgovinskim ugovorima".

Lider Laburističke stranke takođe želi blisku saradnju sa jedinstvenim tržištem EU i "dinamično savezništvo o pravima i zaštiti" radnika, tako da standardi UK ne padnu u odnosu na one u EU.

On takođe predlaže učešće u EU agencijama u programima finansiranja, i sporazume o bezbjednosti te zadržavanju pristupa evropskom nalogu za hapšenje.

U pismu Corbyna May se ne pominje prethodni zahtjev da svaki sporazum mora osigurati "tačno iste benefite" koje članstvo na jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji trenutno daje - čime su prema BBC-ju, u suštini ublažili prethodni stranački "test šest" koji je predstavljao njihovu Brexit politiku.

O ovih pet uslova trebalo bi na sastanku da razgovaraju David Lidington i sekretar za Brexitu u sjenci sir Keir Stramer, ali je ovaj potez ostavio u čuđenju laburiste koji su članovi kampanje "Narod glasa" za još jedan referendum o EU, koji su optužili Corbyna da povlači svoje obećanje dato na stranačkoj konferenciji, da će podržati novo glasanje ukoliko ne ih ne prisili na raspisivanje novih opštih izbora.

Laburistički poslanik Chris Leslie je tweetovao: "Ozbiljno? Nuđenje pomoći torijevskoj vladi da osposobe Brexit? Nije samo politika laburističke konferencije u igri".

"Kada poslovi odu i prihodi za usluge presuše kao rezultat toga -laburističko liderstvo će imati nulto pravo na žalbe: oni dijele odgovornost", konstatovao je u tweetu ovaj laburistički poslanik.

BBC-jev urednik za evropska pitanja Katya Adler ranije je navela da postoji manje više nulto očekivanje da će bilo kakav napredak biti postignut na današnjim pregovorima May sa evropskim zvaničnicima u Briselu, kada je riječ o zahtjevu premijerke da se promijeni odredba o backstopu.

Nije samo Tusk u Evropi frustriran nerealističnim obećanjima vodećih brexitera, oni su, kako navodi BBC, iritirani i onim što vide kao činjenicu da je UK glasalo za Brexit ali nastavljalju da gledaju u Brisel da bi oni izašli sa rješenjem kako da izlazak bude funkcionalan i bezbolan.

Ali najveći evropski zvaničnici to mišljenje ne iskazuju javno.

Imajući u vidu težak politički ples koji May pokušava da odigra sa Vestminsterom, oni shvataju da javna kritička mišljenja EU neće biti od naročite koristi ako na kraju žele postizanje sporazuma o izlasku sa Britanijom.

No, ostaje činjenica da je sve manje vremena za postizanje dogovora kako unutar same Britanije, tako i na relaciji London-Brisel, budući da se rok za izlazak 29. mart približava, i da rastu strahovanja od izlaska Velike Britanije iz EU bez postignutog dogovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG