SAD: Sankcije ruskim firmama zbog Severne Koreje

SAD su uvele sankcije protiv dve ruske brodske kompanije i šest brodova za koje su naveli da su uključeni u transfer rafinisane nafte na brodove Severne Koreje što predstavlja kršenje sankcija UN.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da je reč o firmama iz Vladivostoka "Primorje" (Primorye Maritime Logistics) i "Gudžon šiping" (Gudzon Shipping).

Takođe, na listi sankcionisanih su i ruski brodovi "Bela", "Bogatir", "Neptun", "Partizan", "Patriot" i "Sevastopolj".

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je jedan brod povezan s ruskim kompanijama prebacio ove godine 3.500 tona nafte na brodove sa severnokorejskom zastavom.

Kupac nafte je bila severnokorejska Taesong banka, navodi američko ministarstvo. Ta banka je povezana s vladajućom Radničkom partijom Koreje, odnosno njenom Kancelarijom 39, zaduženom za nezakonite ekonomske aktivnosti u korist severnokorejskih lidera.

"Transferi sa ruskih ili bilo kojih drugih na brodove Severne Koreje bilo kakve robe u bilo kom obliku transakcije su zabranjeni prema rezolucijama Saveta bezbjednosti UN i prema tome kažnjivi su prema zakonima SAD", rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

"Posledice kršenja tih sankcija ostaće na snazi sve dok ne postignemo potpunu denuklearizaciju Severne Koreje", rekao je on.

Nešto ranije u utorak, SAD su uvele sankcije i dvojici ruskih državljana, kao i jednoj ruskoj i jednoj slovačkoj firmi u okviru programa protiv zlonamernih sajber-aktivnosti.