Dostupni linkovi

SAD: Nove sankcije Rusiji zbog sajber aktivnosti


SAD su uvele u utorak sankcije dvojici ruskih državljana, kao i jednoj ruskoj i jednoj slovačkoj firmi u okviru programa protiv zlonamernih sajber-aktivnosti.

U saopštenju na svom veb-sajtu američko Ministarstvo finansija saopštilo je da su sankcionisane firme "Vela-Marin" (Vela-Marine) sa sedištem u Sankt Peterburgu i slovačka firma "Lacno".

Na listi sankcionisanih su i dva lica - Marina Igorevna Careva i Anton Aleksandrovič Nagibin - koji su pomogli kompaniji "Dajvetehnoservis" (Divetechnoservice) da izbegne prethodne sankcije.

SAD su uvele sankcije firmi "Dajvetehnoservis" u junu zbog nabavke podvodne opreme i ronilačkih sistema za ruske vladine agencije, uključujući i obaveštajnu službu (FSB).

Administracija prethodnog predsednika SAD Baraka Obame je uvela sankcije FSB-u u decembru 2016, navodeći kao razlog agresivno uznemiravanje američkih zvaničnika i sajber operacije tokom predsedničkih izbora u toj zemlji, podseća Rojters.

U međuvremenu, zvaničnici američkog Stejt departmenta i Ministarstva finansija izjavili su na saslušanju u senatskom Komitetu za bankarstvo da je Vašington spreman da uvede nove sankcije Rusiji ukoliko ne promeni svoje ponašanje. Oni su naveli da su mnoge zemlje odustale od sporazuma o nabavci oružja od Rusije kao rezultat američkih diplomatskih napora.

XS
SM
MD
LG