Tramp: Republikanci da ne gube vreme na zakon o migracijama

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od republikanskih članova američkog Kongresa da odustanu od usvajanja sveobuhvatnog zakonodavstva o imigracijama do izbora u novembru, za koje se nada da će ojačati većinu, koja ova partija ima u Predstavničkom domu i Senatu.

Tramp, koji se suočava sa nezadovoljstvom javnosti zbog politike razdvajanja dece od njihovih roditelja migranata na granici SAD i Meksika, nastoji da preusmeri fokus ove debate na Kongres.

Iako republikanci kontrolišu Predstavnički dom dok u Senatu imaju neznatnu većinu (51:49), neophodna je i podrška opozicionih demokrata. Zbog Trampovih izjava koje izazivaju kontroverze, vrlo često pojedini republikanski kongresmeni glasaju drugačije, podseća Rojters.

“Izaberite više republikanaca u novembru i usvojićemo najbolje, najpravičnije i najsveobuhvatnije zakonodavstvo o imigracijama u svetu”, napisao je Tramp na Tviteru.

“Republikanci treba da prestanu da troše vreme na imigracije dok ne izaberemo više senatora i kongresmena u novembru. Demokrate samo igraju igre, bez namere da išta učine na rešavanju ovog decenijama starog problema”, istakao je Tramp.

Međutim, mnogi analitičari procenjuju da republikanci mogu da pretrpe poraz u novembru kada se bira svih 435 članova Predstavničkog doma i trećina senatora od 100 koliko ih ukupno ima.

Tramp je podlegao pritisku i potpisao u sredu zakon kojim se ukida praksa razdvajanja dece od porodica dok su njihovi roditelji pod istragom zbog ilegalnog prelaska granice, a što je izazvalo žestoke reakcije u SAD i svetu. Nakon toga, američki predsednik je izjavio da želi usvajanje sveobuhvatnijeg zakona o migracijama.

Predstavnički dom je odbacio u četvrtak zakon koji su predložili konzervativci a kojim se obustavlja razdvanje porodica.

Demokrate i humanitarne organizacije ne prihvataju pomenuti akt, ocenjujući ga rigoroznim jer se njime predviža i finansiranje gradnje zida duž granice sa Meksikom i ograničavaju legalne migracije.

Uprkos ustupcima u sredu, Tramp je sugerisao u petak da su pojedine srceparajuće priče sa granice fabrikovale demokrate.

“Ne možemo dozvoliti da naša zemlja bude preplavljena nelegalnim migrantima zato što demokrate prezentiraju svoje lažne priče o tugi i bolu, nadajući se da će im to pomoći na izborima”, naglašava Tramp.

Nakon njegove odluke koja omogućava porodicama da ostanu zajedno u centrima dok traje procedura, ostaje nejasno kako i kada će se deca ponovo spojiti sa svojim roditeljima, kao i gde će biti smeštena u slučaju roditelja koji su krivično gonjeni.

Dodatnu konfuziju izazvala je izjava zvaničnika da je od američke armije zatraženo da bude spremna da smesti 20 hiljada dece migranata, prenosi Rojters.