Dostupni linkovi

Trump prekinuo razdvajanje djece od roditelja migranata


Američki predsjendik Donald Trump i direktorica Domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen u Bijeloj kući 20. juna 2018.
Američki predsjendik Donald Trump i direktorica Domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen u Bijeloj kući 20. juna 2018.

Američki predsjednik Donald Trump preokrenuo je svoju politiku razdvajanja djece od roditelja migranata na granici Sjedinjenih Država i Meksika. Prema podacima američkih imigracionih vlasti, 2.342 djece je odvojeno od 2.206 roditelja između 5. maja i 9. juna.

Snimci djece u kavezima izazvali su žestoke reakcije američke javnosti, kao i republikanskih i demokratskih parlamentaraca, a protiv Trumpa se okrenula i njegova baza, konzervativni religijski lideri. Takođe je bio izložen pritisku supruge Melanije i kćeri, koja je istovremeno i njegov savjetnik, Ivanke Trump.

Donald Trump je u srijedu potpisao izvršnu naredbu kojom je okončana politika koja je proteklih dana podigla na noge Ameriku.

Ovom odlukom migranti koji su ilegalno prešli granicu više neće biti razdvajani od svoje djece već će ih držati skupa u migrantskim pritvorima.

"Potpisujemo izvršnu naredbu, smatram da je to važna izvršna naredba. Ona je o držanju porodica zajedno, dok istovremeno osigurava da imamo veoma snažnu i jaku granicu. Bezbjednost na granici će biti ista kao i prije, ako ne još bolja. Tako da ćemo imati snažne i veoma čvrste granice ali ćemo porodice držati skupa. Nijesam volio da gledam da porodice budu razdvojene. Tako da ćemo držati porodice skupa i to će riješiti taj problem. Istovremeno ćemo imati moćnu granicu i nastaviti da imamo nultu toleranciju prema ljudima koji ulaze u našu zemlju ilegalno", rekao je Trump.

Prema podacima američkih imigracionih vlasti 2.342 djece je odvojeno od 2.206 roditelja između 5. maja i 9. juna
Prema podacima američkih imigracionih vlasti 2.342 djece je odvojeno od 2.206 roditelja između 5. maja i 9. juna

Američki predsjednik je zapravo uradio ono što su danima od njega tražili i njegovi republikanci, kao i demokrate, grupe za ljudska prava i ostali kritičari.

Dok se snimci djece odvojene od roditelja i smještene u metalnim kavezima nijesu skidali sa američkih medija, Trump i njegovi zvaničnici su tvrdili da to nije moguće, da "samo slijede zakon kako je napisan" i da njihova "nulta tolerancija" za ilegalne prelaske granice znači da "moraju da uzimaju djecu".

Da nije moguće predsjedničkom uredbom prekinuti spornu politiku već da je neophodna reakcija Kongresa tvrdila je i šefica Domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen, koju su američki mediji nazvali "licem Trumpove politike nulte tolerancije" i koja je prethodnog dana u Vašingtonu u jednom meksičkom restoranu masovno izviždana i izložena oštrim kritikama prisutnih posjetilaca zbog primjene i odbrane takve okrutne politike. Snimak je objavljen na Twitteru, a potom se proširio u medijima.

Kap u prepunoj čaši za ovakav preokret u srijedu je vjerovatno bila ekskluzivna priča Associated Pressa, o tome da su od porodica razdvajane i bebe
Kap u prepunoj čaši za ovakav preokret u srijedu je vjerovatno bila ekskluzivna priča Associated Pressa, o tome da su od porodica razdvajane i bebe

Nielsen je, uz potpredsjednika Mika Penca, bila sa američkim predsjednikom prilikom potpisivanja uredbe. Na Trumpovu ponudu da nešto kaže, kratko je rekla:

"Zahvaljujem vam se na vođstvu gospodine. Radujemo se i očekujemo da Predstavnički dom reaguje ove sedmice. Mi tražimo od njih da rade svoj posao, zakon mora biti promijenjen, ovo je problem sa kojim je predsjednik za predsjednikom bio suočen decenijama. Ovaj je spreman da krene i da to riješi i traži od Kongresa da učini svoj dio. Hvala vam gospodine za vaše liderstvo", rekla je Nielsen.

Kritičari su tvrdili da je takvim tumačenjem zakona Trump unilateralno stvorio situaciju koja je proizvela to da se djeca razdvajaju od roditelja i da je on isto tako unilateralno može i okončati. Potpisivanjem izvršne naredbe, predsjednik je u suštini priznao da su bili u pravu.

Kap u prepunoj čaši za ovakav preokret u srijedu je vjerovatno bila ekskluzivna priča Associated Pressa, o tome da su od porodica razdvajane i bebe i da se one drže u dva posebna centra u Teksasu koja su nose naziv "skloništa za nježnu brigu".

Sve je počelo sredinom aprila kada je državni tužilac Jeff Sessions objavio politiku "nulte tolerancije" prema kojoj će kriminalno goniti i zatvarati sve koji nedokumentovano prelaze granicu. Kako djeca ne mogu biti zakonski procesuirana i zatvarana sa roditeljima, odlučili su da ih razdvoje i drže u posebnim objektima. Od 5. maja je više od 2.200 djece razdvojeno od roditelja.

Proteklih dana su se fotografije desetaka djece zatvorene u žičanim ogradama i snimci na kojima se čuje njihov plač pojavile u medijima, što je izazvalo opštu osudu i kritike.

Šest američkih avio kompanija su poručile Trumpovoj administraciji da ne koriste njihove avione za transport djece migranata razdvojenih od roditelja. Alaska, American, Delta, Frontier, Southwest i United Airlines su saopštili da je ta politika "u suprotnosti sa njihovim vrijednostima".

Prema praksi prethodnih američkih administracija, migranti koje bi uhvatili prilikom prelaska granice prvi put, dobili bi sudski ukor i bili pušteni.

Nakon izvršne naredbe, borba će se, kažu analitičari, vjerovatno premjestiti u sudove, gdje će se odlučivati o politici administracije da se porodice drže u pritvorima, ali skupa, dok njihov status ne bude razriješen.

Prema Trumpovoj izvršnoj odluci porodice mogu ostati skupa u pritvornom centru, ali je zadržavanje djece migranata u pritvoru moguće samo 20 dana, navodi BBC, pozivajući se na 21 godinu staru ključnu sudsku presudu za ovaj slučaj, poznatu pod imenom Flores sporazum.

Trumpovom naredbom se takođe poziva Ministarstvo pravde da zatraži modifikaciju Flores sporazuma, prije isteka od 20 dana, koliko djeca mogu ostati u pritvoru.

Američka administracija će vjerovatno ući u zakonsku bitku sa imigracionim aktivistima u ime pritvorenih migranata, ukoliko ne uspiju da preinače Flores sporazum.

"Ovo je privremena mjera", rekao je Gene Hamilton, savjetnik tužioca Sessionsa. Sessions je inače odluku od odvajanju djece od roditelja branio biblijskim učenjem, zbog čega su ga osudili vjerski lideri.

Izvršna odluka nije navela datum ili vremenski okvir o tome kada bi mogla biti primijenjena i nije navedeno kada će više od 2.200 djece biti sa svojim roditeljima ponovo.

Sekretar Zdravstvene i službe za ljudske resurse, Alex Azar je rekao da će njihova služba početi da radi na vraćanju zatvorene imigrantske djece njihovim roditeljima, ali ni oni nijesu dali vremenski okvir.

No u svakom slučaju ova je politika, kako navodi BBC, politički mnogo prihvatljivija i Republikanskoj stranci, koja se već suočava sa brojnim izazovima uoči novembarskih kongresnih izbora.

Da je ovaj preokret, osim bijesa javnosti u kojem su se protiv razdvajanja djece oštro usprotivili i predstavnici Trumpove baze, u najvećoj mjeri uslovljen političkim motivima, svjedoči i to što je samo par sati po potpisivanju izvršne naredbe, Trump otputovao u Minesotu na izborni skup na kojem je ponovo napao opozicione demokrate i obnovio atak na Hillary Clinton.

Ustvrdio je da je uzbuna u javnosti koja se podigla oko razdvajanja migrantskih familija na granici SAD i Meksika, "skretanje pažnje demokrata sa inspekcijskog izvještaja FBI-ja, o istrazi o e-mailovima Hillary Clinton".

Tom je prilikom ustvrdio da je izvještaj generalnog inspektora o istrazi dokazao njegovu nevinost u ruskoj istazi, dok je istovremeno prikrio krivicu Clintonove, što u oba slučaja nije istina.

Trump je zatim pristalice upitao: "Koliko je kriva?". na šta je masa uzvratila: "Zatvorite je!".

"Sada grade priču na imigraciji, dižu buku oko imigracije", rekao je Trump dodajući da to čine jer ne žele da "njihove prevare budu otkrivene".

Na predizbornom skupu mu je pomogla Lara Trump, koja je pak rekla da je priča o imigraciji distrakcija od njegove posjete Sjevernoj Koreji.

Kako je dodala Lara Trump, mediji se fokusiraju na "ljude koji ulaze u našu zemlju ilegalno, krše naše zakone i snose posljedice za to".

Ona je ustvrdila da "ne zna zašto su mediji histerični i lude oko toga, jer se sve ovo događa već godinama" i da je državni tužilac Jeff Sessions, samo implementirao politiku koja je postojala i u vrijeme Baracka Obame.

Kako prenosi The Guardian, Trumpove pristalice u Minesoti su imale podijeljene reakcije na njegovu imigracionu politiku. Jack Nylund, vatreni pristalica aktuelnog američkog predsjednika kaže da ne odobrava ovu politiku.

"Ne znam zašto to rade. Mora postojati rješenje sa kojim nećete odvajati roditelje od djece", kaže Nylund, koji je naveo da je i sam kao dijete od pet godina bio odvojen od roditelja.

Jim Lundy pak lakonski odbacuje da je problem to što se djeca odvajaju od roditelja, nelegalnih imigranata.

"Oni samo slijede zakone. Djeca treba da budu razdvojena od njih. Oni su ovdje ilegalno. Znali su da će to da se dogodi. Ne razumijem u čemu je problem", kaže ovaj Trumpov pristalica koji je nosio majicu na kojoj piše: "Ja sam preživio Obamu sad i vi preživite Trumpa" (I lived trough Obama now you can live trough Trump).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG