Tači: Brine hapšenje srpskog pripadnika BSK-a

Hašim Tači, predsednik Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da je zabrinjavajuće to što je Srbija uhapsila srpskog pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) Miloša Šošića na prelazu Končulj kod Bujanovca.

“Vlasti u Srbiji nastavljaju sa svojim neprijateljskim pristupom nad građanima srpske nacionalnosti koji su integrisani u institucijama Republike Kosova”, kazao je Tači, dodajući da je takvo delovanje Srbije u suprotnosti sa slobodnom kretanja, te ljudskim i evropskim vrednostima i težak udarac, kako se izrazio, našim naporima za dobrosusedske odnose.

“Takvo delovanje srpske policije usledilo je samo nekoliko dana pošto su srpski lideri zapretili srpskim pripadnicima Bezbednosnih snaga hapšenjima samo zato što su pripadnici ovih snaga a koje će se uskoro transformirati u Oružane snage”, dodao je Tači.

Povodom ovog slučaja reagovao je i premijer Ramuš Haradinaj navodeći da je tako nešto u suprotnosti sa svim dosadašnjim angažovanjem Vlade Kosova i međunarodne zajednice na integraciji srpske zajednice.

Kosovski zvaničnici nisu saopštili razloge zbog kojih je srpski pripadnik Bezbednosnih snaga Kosova privođen.

Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Rustem Beriša izjavio je međutim za „Kosova pres“ da je, prema informacijama kojima raspolaže, uhapšeni muškarac u međuvremnu oslobođen, preneo je RTK2.