Dostupni linkovi

Ko preti Srbima u Kosovskim bezbednosnim snagama?


Deo teksta spornog pamfleta

U opštini Zubin Potok na krajnjem severu Kosova tokom vikenda su osvanuli plakati u kojima se otvoreno preti srpskim pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Plakati, osim što su zalepljeni na nekim od institucija ove opštine, bacani su po gradu i kačeni na automobile.

Potpisuje ih tzv. Severna armija, koja poziva da se ne dozvoli "izrodima koji su prihvatili ovaj poziv da žive, rade i budu u Zubinom Potoku, i da ne dozvole da im u tome pomaže opština Zubin Potok na čelu sa gradonačelnikom".

"Polomimo im kosti", navodi se u pamfletu.

Srpski rodoljubi, kako naziva sebe tzv. Severna armija, svečano se zaklinju da će to "svojim životima sprečiti, a da će meta napada osim njih biti i sama opština, i sve prodavnice i lokali koji im budu pružili bilo kakve usluge".

Nabrojana su puna imena i prezimena pripadnika KBS uz pretnju da ih neće sačuvati ni policija ni opština.

Pamflet je sačinila tzv. Severna armija
Pamflet je sačinila tzv. Severna armija

Zamenik regionalnog direktora Kosovske policije u Severnoj Mitrovici Besim Hoti potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je policija, nakon što je primetila plakate, koje smatra veoma ozbiljnim, obavestila i javnog tužioca te ga upoznala sa sadržajem istih.

"Kosovska policija je preuzela sve mere u smislu otkrivanja mogućih počinioca i sve operativne mere koje će preduzimati 24 sata kako bi sprečila bilo kakve negativne pojave koje se mogu dešavati u Zubinom Potoku, pa i u ostalim gradovima na severu Kosova", kaže Hoti.

Hoti naglašava da policija blisko sarađuje lokalnim vlastima, građanima i ostalim strukturama kako bi doprineli miru i bezbednosti ne samo u Zubinom Potoku već i u svim gradovima.

"Što se plakata tiče, mi smo preuzeli sve preliminarne mere, zbog opšte bezbednosti. Mi ćemo i u daljem toku razvijanja, preuzeti sve zakonske mere koje su predviđene za policiju kako bismo doprineli tom miru i bezbednosti. Kad pričamo o preliminarnim postupcima, to su postupci operativnog smera policije na terenu, posebne lokacije, posebna opreznost, posebni zadaci dodeljeni pripadnicima Policije Kosova tokom sprovođenja operativnog plana za sve moguće negativne pojave", kaže Hoti.

Parada bezbednosnih i policijskih snaga Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Zamenik ministra u Ministarstvu za Bezbednosne snage Kosova Burim Ramadani smatra da su takvi pozivi koji su osvanuli u Zubinom Potoku tokom vikenda, izolovani čin koji ne podržava srpska zajednica u tom delu, kao ni njihovi političari.

"Srpski političari teže poboljšanju životnog standarda građana, dok je građanima cilj perspektiva i blagostanje. Uveren sam da je angažovanje srpskih pripadnika u kosovske bezbednosne institucije veliki doprinos u pružanju bezbednosti i tamošnjoj zajednici, kao i za Kosovo i region uopšte. Srpski predstavnici su dobro uključeni u kosovske institucije, uključujući policiju, sudove, lokalnu i centralnu vlast, te u mnogim drugim mehanizmima. Stoga, pozivi koji su se desili, samo su izolovani čin i ne predstavljaju ničije interese", ističe Ramadani u izjavi za RSE.

Istraživač u oblasti bezbednosti iz Severne Mitrovice Veroljub Petronić za RSE kaže da su anonimne pretnje oduvek postojale, ali da se postavlja pitanje – kakav je njihov cilj i kome su upućene.

Petronić najoštrije osuđuje ovakav vid pretnji, rekavši da one nisu upućene samo sedmorici pripadnika KBS-a, već širem auditorijumu.

"Najoštrije osuđujem ovaj vid pretnji, jer se može desiti da ovakvim targetiranjem neki mladi, nezadovoljni čovek uzme oružje u ruke i životno ugrozi nekog od ovih sedmorice ljudi, misleći da čini ispravnu stvar. Policija treba po službenoj dužnosti da pokrene istragu protiv NN lica, jer je ovo otvoreni poziv za linč. Treba da reaguju svi iz Srpske liste, posebno predstavnici Opštine Zubin Potok i osude ovakav čin, jer možemo imati dalekosežne bezbednosne posledice", ukazuje Petronić.

Kosovske bezbednosne snage imaju 103 pripadnika iz srpske zajednice.

Krajem novembra na kuće dvojice iz Zubinog Potoka bačene su eksplozivne naprave, a zabeležen je i pokušaj paljenja privatnog vozila jednog pripadnika u avgustu prošle godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG