Potpisan ugovor sa Kinezima o izgradnji Pelješkog mosta

U Dubrovniku je u ponedjeljak potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporatio (CRBC).

Potpisan je i ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuđača u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Preduzeće Hrvatske ceste je 12. januara za gradnju Pelješkog mosta, samo dan prije isteka zakonskog roka za odabir, izabralo kinesku ponudu od 2,08 milijardi kuna bez PDV-a odnosno 2,6 milijardi s PDV-om.

Ponuda austrijskog Strabaga bila je 2,62 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om, a zajednička ponuda Astaldija i turske kompanije 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om.

Strabag se žalio na odabir, tvrdeći da su Kinezi ponudili dampinšku cijenu, te ustvrdio da je "vlasnik tvrtki koje su članovi odabrane zajednice ponuditelja država, odnosno Narodna Republika Kina koja ima veliki interes za ulazak na tržište Evrope".

Žalba Strabaga, kao i trećeg ponuđača, je odbijena.

Ukupna vrijednost projekta u eurima je 526 miliona eura, od čega se sredstvima EU sufinansira 357 miliona eura.

Kineski CRBC je inače zbog "prevarantskih poslovnih praksi" u prijavama za javni konkurs na Filipinima 2002. bio na crnoj listi Svjetske banke od 2009. do januara 2017, odnosno zabranjeno mu je bilo da učestvuje u svim građevinskim projektima koje finansira Svjetska banka.