Turska se ograđuje od izjava Macrona: Nismo ni na čijoj strani

Prizor nakon bombardovanja iz zraka na postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja, Sirija

Turska je priopćila u ponedjeljak da nije na strani ni jedne sile o pitanju Sirije nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) izjavio da je zajednička akcija Washingtona, Londona i Pariza podijelila Ankaru i Moskvu.

"Turska politika u Siriji nije da bude sa nekim, niti da bude protiv nekoga. Naša politika je jasna, radi se o tome da smo na strani prava i onoga sto je ispravno", rekao je glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag, javili su turski mediji.

Bozdag je istakao da je Turska protiv "potpore režimu" (u Siriji) zemalja poput Rusije, ali i protiv "potpore terorističkim organizacijama", uključujući kurdsku miliciju koju podržavaju Washington i druge zapadne zemlje u borbi protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Elizejska palača priopćila je u nedjelju da Macron želi "intenzivirati" konzultacije sa Turskom u cilju političkog rješenja u Siriji.

Macron je zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na potpori zajedičkoj vojnoj akciji u ciljeve režima u Siriji.

Zapadne zemlje optužile su režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da je 7. travnja u Dumi proveo napad kemijskim oružjem.

Zbog toga su snage Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske u subotu provele zračne udare na vojna postrojenja u Siriji.